Své druhé sólové album natočil zpěvák a skladatel Roman Dragoun, dříve známý ze skupiny Futurum. Následovník pět let starého alba Stín mý krve se jmenuje Slunci blíž a po textové stránce opět balancuje na pomezí filozofických a „křesťanských“ textů. Jako hosté se na albu představují muzikanti z kapel jako ETC nebo –123 min. Směrodatným nástrojem jsou Dragounovy klávesy; proto může deska zaujmout nejen rockery, ale možná především milovníky popu.

Do rukou se mi dostala loňská nahrávka Hudební skupiny Církve bratrské ze Zlína. Album se jmenuje Písně, žalmy a spirituály a obsahuje přesně to, co název uvádí. Nahrávka vznikala v „baťovském půldomku“, jak mi sdělil člen skupiny Petr Pelikán. Je tedy podle něj „velmi amatérská jak po hudební, tak po technické stránce“. Já sám ji pokládám za zdařilou a svěží. Oceňuji především původní skladby na motivy žalmů.

Brněnský muzikant Zdeněk Němeček má za sebou účinkování v řadě folkových i rockových souborů. V současné době se věnuje historizujícímu folku jako člen skupiny Vaganti. Vedle toho však natočil víceméně sólové album pod hlavičkou Quanti-Vaganti. Zatím hledá vydavatele. Co se týče žánru, jde i na tomto albu o folk s velkým množstvím historických nástrojů. Nás může zajímat především to, že Němeček sáhl mimo jiné i po skladbě Soudce všeho světa Bože ze starého kancionálu Jana Ámose Komenského.

Musím si také přihřát svou vlastní polívčičku. Na stránky Radia Proglas (www.proglas.cz) jsem umístil mimo jiné recenzi na nové album Evy Henychové a na začátek května plánuji recenzi na album brněnské folkové skupiny Modré z nebe.

Časopis Folk & country zveřejnil v květnovém čísle (které ovšem vyšlo na konci dubna) výsledky čtenářské ankety za rok 1999. V kategorii Objev roku zvítězily brněnské Mošny, které mají v repertoáru i několik písniček s biblickou tematikou. Mošny už mají natočené nové album Hlasy v nás, které vyjde v polovině května. Kapela bodovala i v kategorii Skupina roku, kde se umístila na pátém místě. V téže kategorii skončil jako šestnáctý Spirituál kvintet. Mezi zpěvačkami zabodovala Eva Henychová na devátém místě, sólistky Spirituál kvintetu Irena Budweiserová a Zdena Tichotová se umístily na příčkách č. 2, respektive 8. Mezi Událostmi roku skončil jako čtvrtý Mohelnický dostavník, jediný velký folkový festival u nás, jehož součástí je nedělní mše přímo pod jedním z pódií. Na prvním místě se mezi „událostmi“ umístil festival Zahrada 99, kde se pro změnu konal i koncert křesťanské hudby v kostele sv. Kunhuty v Náměšti na Hané. Mezi Zpěváky roku se umístili Jura Pavlica a Marek Eben (ještě spolu s Radkem Pastrňákem) shodně na 17.–19. místě. A ještě jednou ke kategorii Objev roku: vedle prvních Mošen nás může zaujmout druhý Kvokál (také zpívá spirituály) a třináctý Cymbelín. A konečně kategorii Deska roku: na prvním místě O krok dál pardubických Poupat s krásnou písní Desatero, na místě třetím potom „folklórně-duchovní“ O slunovratu od Hradišťanu.

Časopis Rock & pop, který se téměř nevěnuje folkové hudbě a o křesťanské scéně píše velmi sporadicky, zveřejnil ve svém dubnovém čísle recenzi na album Za stěnou z papíru písničkářky Evy Henychové. Deska získala velmi dobré hodnocení: sedm hvězdiček z deseti.

David Maroš z folkové skupiny Ořešák se rozhodl pomáhat dalším akustickým kapelám. Na svých internetových stránkách (www.oresak.cz)zpřístupnil zatím zkušební verzi KAFA, Kalendáře akustických folkových akcí. Můžete si zadat místo konání, časové rozmezí a především žánr, který máte rádi, a počítač vám ukáže, kdy se koná jaký zajímavý koncert. Mezi žánry (které jsou možná až moc úzce vymezeny) figuruje také „křesťanský folk“ a „spirituály“. V případě „křesťanského folku“ však stránka neukazuje žádné informace, u „spirituálů“ je to o něco lepší (zveřejněny jsou pražské a brněnské koncerty skupin jako Bezefšeho, Mošny, Čtyrlístek nebo Pětník). Nyní už záleží na samotných kapelách, jestli budou informace o svých akcích posílat. Adresa je: david.maros@oresak.cz.

Hudební vydavatelství Popron vydalo druhý díl kolekce největších hitů poprockového zpěváka Petra Spáleného. Součástí alba je i úprava skladby z „křesťanského“ období Boba Dylana Man Gave Names To All The Animals. Česká verze se jmenuje Muž dal jména všem zvířatům a Zdeněk Rytíř její text přeložil velmi věrně. A tak si můžete znovu poslechnout, jak to vlastně bylo, když se Adam v ráji rozkoukával…

K jednomu textu s biblickou tematikou sáhl na své albové novince také Karel Plíhal. Jeho nové album Kluziště obsahuje vedle dalších 23 skladeb také prastarý jazzový hit Diga Diga Do. Verze, kterou vám nabízí Plíhal (a jejíž text má podle recenze v Lidových novinách na svědomí Josef Kainar, jakkoli to na albu není uvedeno), pojednává velmi svérázným způsobem o vzkříšení mladé dívky Ježíšem: „Jak zaslechla dívka zpívat Jeho božský blues, hejbla kostrou, mrskla pánví, houpla zkrátka na rytmus.“

Své první samostatné album natočila písničkářka Dáša Vokatá, někdejší představitelka našeho undergroundu. V několika písničkách se dotýká víry v Boha. Skladby jako Půjdu za tebou nebo Beránky (s textem: „Měsíc se ohřál na komíně, kočky okolo rejdí, chci se ti válet v klíně, už do nás, Pane, vejdi“) jsou velmi působivé. Zaujala mě také Modlitba za Kryla se slovy: „Modlím se, ať už rakev nepraská, modlím se, ať vyhyne neláska, modlím se s tebou vedle Opaska.“

Vyšlo druhé letošní číslo časopisu o křesťanské hudbě Tón. Najdete v něm například rozhovor s kapelou Caedmon’s Call, povídání s kapelníkem Českého chleba Jiřím Follerem nebo recenzi na film Pramen života.

Informace o křesťanské hudbě na Slovensku a ve světě přinese Magazín ChristNet.eu zítra.

Autor je hudební redaktor Radia Proglas (www.proglas.cz) a člen Akademie populární hudby. Další informace o křesťanské hudbě můžete nalézt na jeho stránce http://www.proglas.cz/hud/hud_akt.htm/. Radio Proglas můžete poslouchat živě i přes internet na adrese live.atlas.cz/proglas/proglas 20.asx.