Kde jsou lidé, tam se také seznamují. Podle průzkumů se lidé nejvíce seznamují v práci a ve škole. Jestliže ale tráví spoustu času na internetu, nelze se divit, že se seznamují právě tam. Internet navíc překonává geografické hranice, a tak se zde mohou seznámit lidé, kteří by se "normálně" nikdy nepotkali. Magazín ChristNet.eu zkoumal, jak se daří seznamování křesťanů na internetu.

Seznamky

Na klasických seznamkách nelze potkat moc křesťanů; přinejmenším se tam nijak neprezentují. Seznamka.cz obsahovala 14. 5. jen jednoho křesťana, a to ještě "buddhistického". Na Seznamce Xchatu se téhož dne hledal jen jeden křesťan. Na ostatních velkých internetových seznamkách se nám nepodařilo křesťany nalézt.

Magazín ChristNet.eu proto zapátral po vysloveně křesťanských seznamkách. Kromě obří křesťanské seznamky Seznamka.Katolik.cz, o které připravujeme speciální článek a kde se seznamují nejenom katolíci, je tu několik menších.

Na seznamce Křesťanského webu Immanuel se lze seznámit s čtyřmi chlapci a dvěma děvčaty. Výhodou je uvádění denominací, nevýhodou neuvádění e-mailových adres v hypertextové podobě. Novinkou je fulltextové vyhledávání, možnost seřazování podle data, jména, věku, církve, kraje atd. Jako jediná křesťanská seznamka nabízí možnost vložení vlastní fotky.

Seznamka Grano Salis nabízí ještě méně šancí na seznámení. Najdete zde pouhé dva inzeráty. Vyhledávání neexistuje, kontakt na inzerenty se realizuje přes správce Grano Salis.

Zajímavé jsou praktické zkušenosti: Magazín ChristNet.eu zaznamenal několik případů, kdy chlapci a dívky měli zájem o určité osoby opačného pohlaví "v reálu", ale když pak narazili na jejich anonymní inzerát na seznamce, nijak na ně nereagovali. Jistá dívka odmítala jednoho chlapce v "reálu", ale na jeho inzerát na internetové seznamce reagovala a začala si s ním mailovat. Kuriózní je pak případ dvojice, která o sebe stála v "reálu", ale protože si nebyli jisti, že ten druhý o ně stojí, podali si inzerát do internetové seznamky a navíc v ní hledali. Na své inzeráty ale nereagovali.

Výhodou internetové seznamky je, že se člověk na ni člověk nestydí. První kontakt je velmi snadný a zájemci se mohou před prvním reálným kontaktem "oťukat". Z toho ale vyplívá i nevýhoda. Na internetových seznamkách se často seznamují nesmělí lidé a dle našich zjištění je docela možné, že ten, s kým se takto seznámíte, ještě nikdy s nikým nechodil.

Chat

Jeden z návštěvníků Xchatu prohlásil, že "celý chat je jedna velká seznamka". Křesťané se zde scházejí především v místnostech Křesťan a Katedrála.

Diskuze je zde velmi živá. Pokud s někým najdete společnou notu, přejdete na soukromou komunikaci, což systém umožňuje. Magazín ChristNet.eu nicméně i v těchto místnostech narazil na dva muže, kteří se vydávali za ženy. Navíc ne všichni jsou v těchto místnostech skutečně křesťané. Někteří jsou provokatéři, jiným se prostě jen regulérně líbí mezi křesťany.

Nevýhodou chatu oproti seznamce je celorepublikovost. Zatímco v seznamce se dá většinou vybírat podle regionu, je možné, že se na chatu seznámíte s někým, kdo je z opačného konce republiky. Výhodou je naopak živost. Můžete s tím druhým hovořit jako v "reálu".

Křesťanský chat, který by se věnoval partnerským vztahům se nám podařilo najít jen jeden: je to Forum e-zinu Webimpulz.cz. Ač má trochu složitější ovládání a přispívají do něj především adventisté, přesto stojí za shlédnutí. Chat a diskuze věnované partnerským vztahům však najdete již od tohoto čtvrtka na Diskuzích ChristNet.eu.

Vlastní stránky

S vlastními stránkami coby prostředkem seznámení má zkušenost autor tohoto článku. Se svojí bývalou dívkou, říkejme jí Jana, jsem se "potkal" díky stránkám o psychologii, které jsem vytvořil. Jana tehdy studovala v Dortmundu a hledala na internetu něco o psychologii. Své stránky jsem měl registrované ve vyhledávačích, a tak je brzo našla.

Protože jsem ale měl špatně propojené stránky, napsala mi e-mail, že mi odkazy nefungují. Odpověděl jsem jí, že to spravím a zeptal se jí, co konkrétně potřebuje a proč. Tak se mezi námi rozproudil dialog, který stále nabíral na intenzitě. Protože nám e-maily přestávaly vyhovovat, přešli jsme na chat. Měli jsme uzavřenou místnost sami pro sebe na Mageu, kam jsme chodili na rande.

I zde se však projevila nevýhoda bezbřehosti internetu. Zatímco já jsem z Karlových Varů a studuji v Brně, Jana byla z Písku a studovala v Praze.

Budoucnost seznamování se na internetu

Klasické seznamky budou zcela jistě vytlačeny internetovými. Ty totiž umožňují podrobnější a přesnější vyhledávání, je možné zadat mnoho údajů a inzerát může být v nabídce měsíce. Navázání komunikace je také mnohem snazší; kromě uvádění e-mailů se uvažuje o uvádění čísel ICQ a podobných služeb. U inzerátů je možno umístit svoji fotku a odkaz na své stránky, kde se o vás případní zájemci dozvědí více.

I chaty se stanou více interaktivnější. Budete si zde moci vytvořit vlastní postavu a chaty budou připomínat dnešní internetové hry. Spolu s tím, jak bude stále více lidí trávit stále více času na internetu, bude se na něj přesouvat i seznamování.

Připravované články:
Vztah na internetu
Seznamování se na Seznamka.Katolik.cz

Nechte si zdarma zasílat naše zprávy na mobil a e-mail