Na setkání katolických vysokoškoláků na Velehradě bylo jedním ze zlatých hřebů programu vystoupení folkové skupiny Svítání. Skupina sklidila bouřlivý potlesk. Nejen o odmítání označení "křesťanská" a nemožnosti se uživit je tento rozhovor s Jiřím Fadrným, kapelníkem této skupiny.

Jiří Špaček (JS): Mohl byste nám stručně představit vaši skupinu?

Jiří Fadrný: Folková skupina Svítání je z Brna, protože členové kapely v Brně studují nebo pracují:

Jiří Fadrný - Brno, kytara, zpěv, kapelník, programátor; Štepán Policer - Česká Lípa, kytara, klávesy, saxofon, flétny, zpěv, student PedF Brno (hudební výchova, čeština), od příštího školního roku ještě JAMU (bude z něj dirigent); Zdeněk Lichtneger - Jemnice, kytara, zpěv, už za pár dnů promovaný učitel prvního stupně ZŠ; Martin Novák - Dolní Bojanovice, klávesy, percuse, zpěv, student PedF (hudební výchova, angličtina); Helena Bízová - Čejkovice, zpěv, percuse, redaktorka Radia Proglas; Terezka Pekárková - Valašské Meziříčí, zpěv, baskytara, violoncello, studentka

JŠ: Jak dlouho již hrajete a jak zkoušíte, když jste každý odjinud?

Fadrný: Skupina vznikla na podzim roku 1997, přičemž sestava se téměř nezměnila. Zkoušíme pravidelně dvakrát do týdne v Brně, kde všichni pracujeme nebo studujeme.

JŠ: Při koncertě na studentském Velehradě jste odmítl označení křesťanská skupina. Proč?

Fadrný: Odmítám označení skupina křesťanská stejně jako nekřesťanská. Tohle škatulkování na věřící a nevěřící, křesťany a nekřesťany nepřineslo v minulosti nic dobrého. Navíc černobílé vidění stylu "ten je křesťan a ten ne" je absolutně zavádějící. Je to spíše otázkou hloubky a chápání víry u každého člověka.

Takže prostě hrajeme hudbu, někdy v kostele, tam si s námi zahraje i ledaskdo jiný, jindy na festivalech, koncertech ... Označovat nálepkami "křesťanská kapela" proto, že shodou okolností jsou všichni členové této sestavy věřící (a ne vždy tomu tak bylo) a že hrají občas v kostele, znamená, vzhledem k ateizovanosti této společnosti, odsoudit ji k působení pouze v křesťanských vodách. A to se nám nechce.

Pokud bys chtěl označovat podle repertoáru, první křesťanská kapela by byl Spirituál kvintet, pak Nezmaři, chvílemi i staří Brontosauři, a koneckonců i Kája Gott zpívá Ave verum corpus, Ave Maria... To by bylo asi dost absurdní, ne?

JŠ: Vydali jste již nějaké CD?

Fadrný: CD jsme zatím nevydali - i když bychom moc chtěli - a to z jednoho prostého důvodu : nemáme peníze na vydání! Protože většina z nás jsou nevýděleční studenti, zůstává to zatím naším snem.

JŠ: Jak často koncertujete?

Fadrný: To je různé, teď (v květnu) téměř každý týden, přes léto je toho víc, přes zimu méně, nedokážu přesně odpovědět.

JŠ: Dá se v současné době uživit takovou muzikou, jakou vy hrajete?

Fadrný: Rozhodne nedá, symbolickou odměnu za hraní dostali členové kapely téměř před rokem, to snad hovoří za vše.

JŠ: Vyvíjel se nějak váš styl, hrajete spíše vlastní tvorbu, nebo více přejímáte?

Fadrný: Zprvu jsme hráli téměř výhradně písně kapelníka Jirky Fadrného, teď máme přejaté čtyři písně od zahraničních autorů. Všechny je naši příznivci uslyší na červnovém koncertu.

A jestli se mění náš styl? Rozhodně se mění s obsazením a možnostmi kapely. Ze začátku byla kapela možná zaměřená daleko víc vokálně, teď se snažíme přinést i novinky do muziky.

JŠ: Kde budete v brzké době vystupovat, kam byste čtenáře našeho magazínu pozvali?

Fadrný: Určitě všechny srdečně zveme na tradiční jarní koncert, který se uskuteční v úterý 6. června na nádvoří Petrina (ul. Veveří 15, Brno). Hrát budeme také na folkové Zahradě (soutěžit budeme letos poprvé o Krtečka), na Folkové růži v Jindřichově Hradci a moc se těšíme taky na Svojsický slunovrat do Přelouče.

Rozhodně budeme naše příznivce podrobně informovat na našich stránkách http://svitani.hyperlink.cz

JŠ: Děkuji za rozhovor

Nechte si zdarma zasílat naše zprávy na mobil a e-mail