BIBLENET.CZ, jeden z největších křesťanských sitů v Česku, který byl založen Mezinárodní biblickou společností, znovu ukázal, že je na špici technologického vývoje. Uživatelům, kteří mají wapové mobilní telefony totiž umožňuje vyhledávat v bibli přes mobilní telefon.

BIBLENET.CZ byl vždy na vrcholu s technologiemi. Jako první křesťanský site začal např. vytvářet své stránky v dynamické podobě. To umožňuje jejich velmi snadnou aktualizaci a propracovanější podobu. BIBLENET.CZ je také jediným vlastníkem autorských práv na bibli na internetu. Pokud tedy narazíte na internetu na český ekumenický překlad a nebudete se pohybovat v doméně biblenet.cz, můžete si být jisti, že se díváte na pirátské stránky.

BIBLENET.CZ však své pozice nezneužil. Naopak nabídl uživatelům Bibli On-line, která umožňuje vyhledávat ve třech biblických překladech (ekumenický, kralický a Slovo na cestu) podle verše nebo podle slova. Ač systém neumožňuje např. přecházet z kapitoly na kapitolu nebo nezná některé typy biblických zkratek (např. 1 Jan), má velmi propracované vyhledávání.

Wapová verze Bible On-line, kterou BIBLENET.CZ v těchto dnech uvádí na trh, představuje první wapové stránky na českém křesťanském internetu. WAP znamená Wireless Application Protocol a umožňuje uživatelům se speciálními mobilními telefony prohlížet obsah internetu. Stránky pro tyto mobilní telefony nejsou programovány v HTML, ale ve WML.

Mobilních telefonů, které podporují WAP, je v současné době v Česku asi 20 000. Křesťanů používajících WAP telefony by podle odhadu Magazínu ChristNet.eu mohlo být asi 200. "Chápeme, že penetrace WAPových prohlížečů ještě není dostatečná, ale připravujeme se tímto na budoucnost," uvedl ředitel BIBLENETu Jan Moravec. "Již nyní mají lidé možnost "zaWAPovat" k nám na http://wap.biblenet.cz, kde kromě plného přístupu ke třem překladům bible v podobě hledání verše nebo výrazu nabízíme i tak populární Ranní zamyšlení a novinky od nás," pokračoval dále. Během tohoto týdne bude ještě probíhat dolaďování za provozu, ale v hlavních segmentech systém již funguje bez potíží.

Mobilních telefonů podporujících protokol WAP se v České republice prodává několik. Dotovaná Nokia 7110 vyjde u Paegasu na 10 000 Kč, za stejnou cenu ji nabízí i EuroTel. Motorola Timeport P7389 přijde v dotované verzi na zhruba osm a půl tisíce korun. Paegas ovšem představil v minulých dnech dotované telefony Motorola T2288 a Siemens C35i, které vyjdou na dva, respektive na pět tisíc korun.

Normálním prohlížečem (Netscape nebo Internet Explorer) wapové stránky prohlížet nelze. Je potřeba emulátoru, který se nainstaluje do počítače. "My na Biblenetu pouzivame software (freeware) z http://www.yourwap.com," prohlásil Jan Moravec.

Otázkou zůstává, zda-li má WAP budoucnost. WAP totiž umožňuje přenos jen velmi jednoduché grafiky. Využívá se především pro bankovní operace, pro zpravodajství a pro vyhledávání informací. Protože ale neumožňuje zobrazovat reklamy, investují do něj zatím jen firmy jako CNN nebo Reuters. Na WAPu se tak zatím nedá moc vydělávat. Na podzim tohoto roku navíc přijde systém GPRS, který umožní přenášet již i obrázky a display bude mít mnohem větší plochu, než je tomu u wapových telefonů. Většina lidí tak zřejmě přeskočí WAP a přejde rovnou na GPRS. První WAPová bible na světě, může být taky poslední.

Nechte si zdarma zasílat naše zprávy na mobil a e-mail