Doba, kdy jsme si mohli ve Zprávách Magazínu ChristNet.eu přečíst o křesťanských billboardech jedině ze zahraničí, je nenávratně pryč. 4. července se totiž uskuteční na Velehradě velkolepý evangelizační podnik s mnoha slavnými umělci přenášený Českou televizí a Radiožurnálem. Propagován bude na billboardech, v celostátních denících, na plakátech, v radiu a na internetu.

Jak se podařilo Magazínu ChristNet.eu zjistit, akce je připravovaná v rámci oslav Velkého jubilea roku 2000. Záštitu nad ní převzal olomoucký arcibiskup a předseda České biskupské konference (ČBK) Jan Graubner. Hlavním organizátorem je Mgr. Josef Kořenek, organizaci a propagaci pak zajišťuje Petarda Production. Tato firma není vůbec spojená s křesťanstvím nebo s církví, ale je známá svým profesionálním zázemím. Organizovala například kampaň Miroslava Topolánka z ODS ve volbách do Senátu. Díky jim dokázal zvítězit v Ostravě, která se považuje za baštu levice.

Akci k poctě významu Cyrila a Metoděje pro naši kulturu podpoří sedmdesát billboardů v síti Českého okruhu po celé republice. Původně jich mělo být až sto, ale na poslední chvíli z důvodu snížení přislíbených příspěvků, musel být jejich počet omezen. Jejich vyvěšení by mělo proběhnout 1. června. Další kampaň již probíhá v Zemských novinách, Slově a Moravském DNI, kde vychází reklamy každý týden. Vytištěny jsou již i plakáty velikosti A2. Připravovány jsou i reklamní spoty na Radiu Proglas. Na internetu bude reklama prováděna pomocí bannerů a vlastního situ www.velehrad2000.cz.

Samotná oslava bude probíhat formou koncertu na Velehradě v předvečer svátku věrozvěstů svatých Cyrila a Metodějě, tedy 4. července 2000. Na podiu vystoupí takové hvězdy jako jsou Daniel Hůlka, Marta Kubišová, Jana Kirschner, Hradišťan a další. Ač je na programu na situ Velehradu 2000 uvedena i Bára Basiková, ta nepřijede, neboť bude tou dobou v Německu. Omluvila se ale v dostatečném předstihu, a tak jinde již uváděna není. Koncert bude uvádět v přímém přenosu Český rozhlas 1 Radiožurnál a Česká televize z něj 6. července odvysílá čtyřiceti až padesáti minutový záznam. Vstup na koncert bude zdarma.

Ač se na koncertě očekává patnáct až dvacet tisíc lidí, některé odhady mluví až o třiceti tisících, cílení akce je někam jinam. „Program je zaměřen především na „nováky“, kteří sedí před televizí a přepínají mezi programy,“ říká hlavní organizátor Josef Kořenek, jinak vyučující na Cyrilometodějské teologické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Evangelizací však má být podle něj i pro samotné umělce a politiky, kteří se této akce zúčastní. Zajímavé je to, že všichni budou vystupovat zadarmo a spolu s dalšími prominentními hosty budou spát v ne příliš luxusním prostředí Poutního domu Stojanov.

Jak sdělil Josef Kořenek Magazínu ChristNet.eu, nezdálo se mu příliš vhodné, když na cyrilometodějskou pouť, která se koná každoročně 5. července a má spíše církevní charakter, jezdí lidé, kteří nemají s Katolickou církví zas tak moc společného. Proto navrhl pořádání této akce, která nemá mít přísně církevní charakter.

Pro návštěvníky, kteří budou chtít zůstat do dalšího dne na slavnost svatých Cyrila a Metoděje, se akce stane opravdovou poutí. Tak jako v minulých letech budou muset poutníci přespat venku. V Poutním domě Stojanov je totiž jako obvykle umístěn organizační štáb, hosté a účinkující.

Proti akci se nicméně začínají zvedat hlasy – a dle několika zdrojů Magazínu ChristNet.eu již tradičně – ze strany Obecního úřadu Velehrad a Farního úřadu Velehrad. Nelíbí se jim jednak bombastičnost akce a jednak to, že koncert bude na otevřeném prostranství rušit obyvatele Velehradu.

Tisková konference je naplánovaná na 15. června v Praze. Díky charakteru akce je zaměřena především na média jako je Blesk nebo TV Nova. Magazín ChristNet.eu se vám však pokusí přinést exkluzivní informace již před tímto datem.

Nechte si zdarma zasílat naše zprávy na mobil a e-mail