Magazín Anno Domini (veřejnosti spíše znám pod zkratkou AD), jehož vznik je datován rokem 1989, je jedním z mála celorepublikových katolických časopisů, které vydržely všechny polistopadové krize (a to nejen ekonomické).

Kromě spousty zajímavých rubrik naleznou čtenáři v AD i stálou rubriku Seznamovací inzeráty. Na jedné stránce tohoto časopisu je uveřejněno na třicet seznamovacích inzerátů jak hledajících dívek, tak hledajících chlapců.

Za povšimnutí stojí nejen text a jazyk inzerátů, ale jistě i značky, kterými jsou většinou inzeráty zakončeny. Kromě obligátních: "Společný život", "Ve dvou se to lépe táhne" a "Mít pro koho žít", zde nalezneme i značky křesťanského charakteru: "Víra, láska, naděje", častá jsou však i pouhá faktická doporučení: "Foto vítáno/ vrátím/ potěší", "Jen vážně" či "Spěchá".

Dále je velmi zajímavé, že ač je AD hlavně věnováno mládeži, přes inzeráty se zde seznamují spíše lidé vysokoškolského vzdělání. Tento fakt se odráží na věkovém průměru inzerujících, který činí 26 - 29 let. Na dotaz, z jakého důvodu tomu tak je, jsme se kromě jiného zeptali šéfredaktora časopisu AD Josefa Greše.

Lucie Vláčilová (LV): AD vychází již 11 let. Jsou seznamovací inzeráty součástí AD od jeho počátku?

Josef Greš: Ano.

LV: Změnila se forma či styl inzerátu během těchto několika let?

Greš: Nijak významně.

LV: Převazují inzeráty chlapců nebo dívek?

Greš: Převažují inzeráty dívek .

LV: Je pozoruhodné, že v poslední době činí věkový průměr inzerujících 29 let (AD 5/2000 ). Nejedná se o osoby, pro které není AD primárně určeno?

Greš: Jedná a je to tak celou dobu. Často totiž inzerují lidé, kteří hledají někoho mladého, ač jsou již sami trochu starší.

LV: ZA uveřejňování inzerátů v AD se platí. Na co jde oněch 90,- Kč, které vám inzerující složenkou zaplatí?

Greš: Je to inzertní poplatek a jsou z něho hrazeny náklady s uveřejněním inzerátu spojené.

LV: Jaká je průměrná odezva na seznamovací inzeráty? Opakují se některé? Máte tzv. "stálé zákazníky"?

Greš: To lze za ta léta těžko vyčíslit, řekněme cca 4 - 5 odpovědí. Která seznamka ale stálé zákazníky nemá?

LV: Máte některak podchyceno, kolik párů navázalo trvalejší vztah po seznámení skrze inzeráty v AD?

Greš: Nikoho neevidujeme, ale tak 2x ročně přijde do AD svatební oznámení na základě naší seznamky.

LV: Děkuji za rozhovor.

Někteří lidé nalistují na seznamovací inzeráty, aby se pobavili, pro jiné je seznamka prostředek k seznámení s věřícím partnerem. Tak či tak, na závěr bych se s vámi ráda podělila o několik originálních seznamovacích inzerátů. Všechny byly v AD uveřejněny během posledních let.

  • Jeden Hobit (26/176) hledá svoji Zn. Eleandru.
  • Dva katoličtí rolníci příjemného zevnějšku (19 a 28 let) by se rádi seznámili se dvěma šikovnými dívkami vlastnícími traktor (nejlépe ZETOR 25-50). Zn. Spěchá, léto se nezadržitelně blíží.
  • Porodní bába 24/167/63 hledá upřímnost a lásku. Nechci být už jen bábou, ale především manželkou a Zn. matkou!
  • Hledám kamarády, se kterými je něco špatně jako s kluky a nechtějí si přitom hrát na ženskou. Baví mě sport, cestování, věk 23. Zn. Z Prahy.
  • 173/32 malý princ hledá lišku nebo růžičku. Zn. Společná cesta ke studánce.
  • Malý princi, prosím, ochoč si mě! Zn. Sedmnáctiletá liška.
  • (Poslední dva inzeráty vyšly ve stejném čísle časopisu AD)