O novém albu skupiny Petra jsem psal něco málo minule. Dnes se k němu vrátím. Kolekce Praise 2. We Need Jesus představuje křesťanskou rockovou legendu v nezvyklé poloze: kapela hraje své velké hity v (téměř) akustické sestavě. Na stránkách známého internetového obchodu Amazon.com bylo toto album ohodnoceno maximálním počtem pěti hvězdiček a v recenzi jednoho zákazníka si můžete přečíst: „Když jsem na dně, tato hudba mě zvedá. Rockový rytmus a melodický zvuk těchto písní mě naplňuje radostí a pomáhá mi poznat, že Bůh je pořád blízko a že jsem rád, že On je můj život.“

Pro většinu českých posluchačů je zatím neznámou kapela Caedmons Call, jejíž album 40 Acres zařadila do své distribuční sítě Rosa. Tato americká folková skupina vám možná připomene klidnější momenty alb Jars Of Clay. Překlady „křesťanský textů ze života“ najdete v druhém letošním čísle časopisu Tón. Caedmons Call však nejsou ve světě hudby žádnými nováčky. V roce 1998 soubor dostal cenu Dove v kategorii Moderní/alternativní album roku. Skupina má sedm členů a na novém albu najdete jedenáct velmi dobrých písní (hodnocení podle Amazon.com: čtyři a půl hvězdičky z pěti možných).

Folkrock, tradiční keltskou hudbu i variace na skotské a irské lidové balady, to všechno najdete na dvojalbu A Celtic Celebration. Jde o zajímavě sestavený průnik módní „keltské“ vlny a hudby, která svými texty evokuje křesťanství. Výběr obsáhne období 1990–99 a představuje nejen interprety, kteří se tomuto žánru věnují programově (Joanne Hogg, Iona), ale také takové, kteří jsou/byli doma především v jiných stylech (Michael W. Smith, Rich Mullins).

Další zajímavé dvojalbum obsahuje to nejlepší z žánru „praise & worship“. Jmenuje se WoW Worship Orange a najdete na něm 33 skladeb, údajně těch nejpopulárnějších, které se zpívají v křesťanských chrámech v Severní Africe. První část výběru obsahuje alternativnější skladby, druhé CD je zaměřeno tradičněji.

Nepřekonatelnou zpěvačku gospelů nám představuje výběr Mahalia Jackson: Queen Of Gospel, který se dostává i na český trh. „Královna“ se dočkala už obrovského množství různých výběrů, a tak záleží na vás, po kterém sáhnete. Tento obsahuje 21 skladeb z let 1947–54. Majitelku vynikajícího hlasu doprovázejí výborní jazzoví hudebníci: varhaník Louise Overall, klavírista Falls Mildred a další.

Nejznámější spirituály bez doprovodu hudebních nástrojů najdete na kolekci Acappella: Spirituals Long Play. Jména písní jako Elijah Rock, Swing Low Sweet Chariot nebo Joy In Da Morning mluví za vše!

Ještě se vrátím k internetové prodejně Amazon.com. Maximální počet (pět) hvězdiček zde získala také křesťanská rocková kapela Pedro The Lion za nové album Winners Never Quit. Skupinu vede alternativní písničkář David Bazan. Jeho písně se pohybují na pestré škále: v některých se doprovází pouze na akustickou kytaru, jiné jsou hlučné, jak se u správné rockové skladby sluší.

Na značce Fair Oaks Music vychází nové album Boba Kilpatricka s názvem Face To Face. Jde o nahrávku ve stylu „praise & worship“ a současně o první album chval, kterou tento zpěvák nahrál za dobu dvaceti let aktivního hudebního života. CD obsahuje jednak úplně nové písně, známé pouze ze zpěvákových koncertů. Najdete na něm však také nové verze obrovských hitů jako Lord Be Glorified nebo Here I Am.

O tom, že křesťanští zpěváci jsou všude, se můžete přesvědčit na jednom z nejzajímavějších alb poslední doby. Deska s honosným názvem Shining Like A National Guitar (Zářím jako národní kytara) obsahuje největší sólové hity Paula Simona z let 1971–97. O tomto „folkpopovém“ písničkáři se obecně ví, že na svá alba zval například bubeníky z Brazílie nebo další exotické hosty. Možná vás ale překvapí, že v řadě písniček se Simonem zpívají přední interpreti černošských gospelů z USA a z Jižní Afriky.V písni Take Me To The Mardi Gras z roku 1973 zpívá s Paulem Simonem Reverend Claude Jetter. V jiných písních se jako host objevuje známá jihoafrická kapela Ladysmith Black Mambazo.

Autor je hudební redaktor Radia Proglas (www.proglas.cz) a člen Akademie populární hudby. Další informace o křesťanské hudbě můžete nalézt na jeho stránce http://www.proglas.cz/hud/hud_akt.htm/. Radio Proglas můžete poslouchat živě i přes internet na adrese live.atlas.cz/proglas/proglas 20.asx.