Kauza Novák-Merta se na jednu stranu začíná rozuzlovat, na druhou stranu stále vládnou těžké pochybnosti. Je možné, že pater František Merta v Napajedlech a později v Holešově opravdu pohlavně zneužíval chlapce ve svých farnostech. Celé to ale také může být úplně jinak.

Jak předevčírem Magazín ChristNet.eu informoval ve zvláštním článku, kde najdete bližší podrobnosti, bylo na arcibiskupa Graubnera podáno trestní oznámení. Celá věc je ale ještě naprosto zahalena mlhou.

Olomoucké arcibiskupství nám během 28 hodin ani neodpovědělo ani na jeden ze dvou e-mailů, které jsme jim zaslali.

Jiřímu Zajíci z Českého rozhlasu se nicméně podařilo získat vyjádření arcibiskupa Graubnera, které bude odvysíláno v sobotu dopoledne v Křesťanském magazínu na Radiožurnálu.

Následující odpovědi arcibiskupa Graubnera nejsou většinou doslovným přepisem rozhovoru, ale shrnutím, které pořídil Jiří Zajíc. Smysl ale zůstal zachován.

"Spíše to svědčí o charakteru těchto médií. Já sám se o celé záležitosti dozvídám zatím také z médií," odpovídá olomoucký arcibiskup na otázku, co říká na zájem sdělovacích prostředku a zvláště TV NOVA o tuto kauzu. "Pokud jde o to, že jsem v případě dotyčného kněze zanedbal prevenci," pokračuje Graubner, "pak jsem už před třemi lety na základě jistého podezření, které na něj bylo v záležitosti pohlavního zneužívání vysloveno, shromáždil všechna dostupná svědectví. Na jejich základě se rozhodně nedalo toto podezření považovat za prokázané. Nicméně jsem dotyčného přeložil na jiné místo."

Arcibiskup Graubner si ale myslí, že se zachoval správně: "Mám-li respektovat presumpci neviny - jak je nutné v právním státě, pak jsem ze všeho, co se dalo zjistit ani více vyvodit nemohl. Pokud bude prokázáno objektivním šetřením něco jiného, pak tu bude nová skutečnost, z níž vyvodím nové závěry."

Celou záležitost je ale ochoten řešit: "K tomu je ovšem třeba opírat se o prokázané skutečnosti a ne o řeči typu "jedna paní povídala"."

Přesný záznam rozhovoru a další zajímavé informace týkající se kauzy Merta-Graubner a odpovědi arcbiskupa Graubnera uslyšíte tuto sobotu od 9.15 na Českém rozhlase 1 - Radiožurnalu

Na e-mailové dotazy neodpovídá ani Tiskové středisko České biskupské konference (TS ČBK). To včera ani dnes nevydalo žádné zprávy. Reportér Magazínu ChristNet.eu Martin Moštěk nicméně jednal s ředitelem TS ČBK Stanislavem Kosíkem a záležitost zpracovává. Na TS ČBK se již delší dobu připravuje oficiální stanovisko ČBK, které by mělo být vydáno dnes nebo zítra. Situaci komplikuje to, že tiskový mluvčí ČBK Daniel Herman je do 18. června v zahraničí.

Je zajímavé, že lidé, kteří nám včera říkali určitou věc, dnes tvrdí něco naprosto jiného. Dokud však nebudeme mít v rukou dostatek přesvědčivého materiálu, nebudeme zveřejňovat dosažené výsledky pátrání.

Václav Slavíček, absolvent Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy k tomu na Diskuzích ChristNet.eu řekl: "Jednáni Graubnerovo je v souladu s kanonickým právem. A to ve všech případech, jak Merty, tak Nováka, tak možného odstoupení. Otázka je, jaká byla jeho aktivita od doby přeložení Merty ve věci kontroly jeho farnosti, jeho jednáni. Nedá se vyloučit nedostatečný dohled. To je přímá odpovědnost plynoucí z kanonického práva. A potažmo může být trestní kvalifikací nezabránění....

Magazín ChristNet.eu se tomuto případu bude věnovat i nadále.