V minulých dnech vydala Starokatolická církev v ČR prohlášení vyjadřující „politování nad záměrem … povýšit papeže Pia IX. k úctě oltáře“, tedy nad jeho blahořečením. Podle starokatolického biskupa Hejbala by to byl „závažný antiekumenický čin“. Na prohlášení reagoval katolický biskup Radkovský. Během pontifikátu Pia IX. byla totiž vyhlášena neomylnost papeže ve věcech víry a mravů, což vedlo ke vzniku Starokatolické církve.

Vše začalo Prohlášením biskupa a zastoupení synody Starokatolické církve Německa k plánovanému blahořečení Pia IX. (k dispozici na http://www.starokatolici.cz/texty/Pius_IX_D.htm, datovaným 3. července 2000 v Bonnu. Biskup Joachim Vobbe a předseda zastoupení synody Dr. Hans-Joachim Roschi něm konstatují, že Katolická církev chce blahořečit osobu, která zapříčinila definování dogmatu papežské neomylnosti a univerzální jurisdikci papeže.

„Tímto biblicky a historicky nepodloženým usnesením, že papež sám – jak bylo výslovně dodáno – “bez souhlasu církve” může ve věcech víry a morálky zvěstovat neomylné naučné výroky a smí zasahovat do všech oblastí církevního života bezprostředně a sám jako zákonodárce a soudce, byla nejenom vnesena do katolické církve stále trvající rozmíška, nýbrž i téměř nepřekonatelná překážka pro ekumenický srůst rozpoltěného křesťanstva.

Jako starokatolíci, kteří založili svá biskupství proti této dogmatizaci a jejím početným praktickým důsledkům, litujeme, že se “blahořečením” Pia IX mohou cítiti znovu potvrzeny centralistické a antisynodní síly v církvi,“ píše se v prohlášení.

Prohlášení končí poukazem na výzvu papeže Jana Pavla II. vyzval k diskuzi nad postavením končí poukazem na výzvu petrovského úřadu. „Blahořečení Pia IX. vzbuzuje pochybnost, jak vážně je takový dialog vlastně míněn,“ uzavírá prohlášení německých starokatolíků.

Prohlášení doputovalo i do Prahy, kde starokatolický biskup Dušan Hejbal a místopředseda synodní rady Josef König vydali 7. července 2000 Prohlášení biskupa a synodní rady Starokatolické církve v ČR k připravovanému blahořečení Pia IX. (k nahlédnutí na http://www.starokatolici.cz/texty/PIUS_IX_cz.htm. I oni vyjadřují politování nad záměrem Římskokatolické církve blahořečit Pia IX.

„V době, v níž křesťané různých denominací žijí touhou po jednotě a vzájemném sbližování různých tradic, v době, která je charakteristická úsilím o uzdravení ran minulosti, je tento počin naopak jitřením minulých zranění a vytvářením nových překážek v ekuméně,“ zdůrazňuje se v prohlášení.

Zbytek prohlášení není o nic jemnější: „...musíme s lítostí vyjádřit, že beatifikace iniciátora tohoto rozdělení je popřením všech dosavadních ekumenických snah, jakož i zpochybněním upřímnosti vyzvání papeže Jana Pavla II. k bratrskému dialogu o formě vykonávání primátu... chystaná beatifikace Pia IX. je v tomto ohledu daleko závažnějším antiekumenickým jevem.“

Prohlášení bylo zasláno médiím a České biskupské konferenci (ČBK). Média zatím nijak nereagovala. Za ČBK ale odpovědel plzeňský biskup František Radkovský, který je v rámci ČBK delegátem pro ekumenismus. Ve svém vyjádření uvedl, že „Kongregace pro blahořečení a svatořečení v Římě je místem, kde se v průběhu přípravných beatifikačních a kanonizačních procesů shromažďují a studují dostupné argumenty "pro a proti". Vzhledem k tomu, že kompetence národních biskupských konferencí tato problematika přesahuje, doporučuje biskup Radkovský vedení Starokatolické církve v ČR obrátit se s připomínkami přímo do Říma.

Proces, který vlastnímu blahořečení a svatořečení předchází, má svá přesně stanovená přísná pravidla. Objektivnímu a pečlivému zkoumání bude na prospěch jakýkoliv příspěvek, který se týká osob, o jejichž beatifikaci, případně kanonizaci církev uvažuje.“

Velmi emotivně reaguje na celou věc, včetně odpovědi biskupa Radkovského, oficiální stránky Starokatolické církve (www.starokatolici.cz). „Zdá se, že jde opět o exhibici moci římskokatolické církve. Jde o další antiekumenický klín, který vráží mocnáři této církve mezi sebe a ostatní církevní společenství,“ lze se zde dočíst. „Proplula k nám informace o tom, že ČBK o blahořečení Pia IX v podstatě nic neví. Že by snad se tato vyznamenání udílená mučedníkům a vyznavačům prožívala takovou devalvaci? Naštěstí vyjádření Starokatolické církve bylo zasláno i na nunciaturu (což je v podstatě státní zastupitelství Vatikánu), tak doufejme, že nám dojde pádné vysvětlení i z Říma,“ uvádí oficiální starokatolický site.

Můžete si přečíst článek o Piu IX. a o vzniku Starokatolické církve.