Přehled křesťanských novinek v zahraničí začnu výzvou. Pokud jste dívka, zpíváte a nemáte to daleko do Bratislavy, tady je vaše šance. Dívčí křesťanská rocková kapela Iná hudobná forma totiž hledá zpěvačku. Pokud o někom takovém víte, napište na adresu svetielko@svetielko.sk.

Steven Curtis Chapman, který letos v dubnu mimořádně zabodoval při předávání křesťanských výročních cen Dove Awards, přichází s novým albem. Jmenuje se Speechless a zpěvák se na něm poprvé představuje se svou doprovodnou kapelou. Do letošního roku se totiž obklopoval pouze studiovými muzikanty, kteří jej nedoprovázeli na koncertech. Album má ve své distribuční síti Rosa. Informace o albu včetně exkluzivního rozhovoru (samozřejmě v angličtině) najdete na adrese http://www.parable.com/feature/scc/scc_home.asp.

O dalších novinkách vás informuje časopis Tón. V jeho třetím čísle najdete i spoustu článku o zahraniční křesťanské scéně: pravidelnou telegrafickou rubriku Za hraniční čárou (včetně seznamu alb, která se připravují na červenec); recenze na alba Petry, Riche Mullinse, Another Dimension, Iony nebo na kompilace Celtic Prayers And Worship a "Wow - Worship/Todays 30"; zajímavý je také rozhovor s Bono Voxem, zpěvákem irské kapely U2, která měla vždycky ke křesťanství velmi blízko.

Rocková kapela Jars Of Clay se v červnu vrátil z turné po Číně a Vietnamu. Členové kapely se setkali s členy místních podzemních církví, mimo jiné s pastorem Li Dexianem, který byl jen od minulého října čtrnáctkrát zadržen v souvislosti se svou evangelizační činností v Číně. Členové kapely se rozhodli, že budou při svých letních a podzimních vystoupeních upozorňovat na bezpráví, kterého se v Číně dostává křesťanům.

Phil Driscoll je zpěvák a trumpetista, jehož tvorba se pohybuje někde na pomezí jazzu a popu. Jeho nové album se jmenuje The Quiet a obsahuje pouze instrumentální pohodové skladby. Driscoll na tomto albu dokazuje, že i beze slov může muzikant chválit Boha. Životopis Phila Driscolla najdete na stránce http://www.jamsline.com/b_driscoll.htm.

Nová nahrávka z francouzského Taizé dostala název Radost na zemi, Joy On Earth. Na kazetě najdete záznam večerní modlitby z Chrámu Smíření a také několik nových písní, většinou nazpívaných v angličtině.

Po čtyřech letech natočila nové studiové album také kapela Iona z britských ostrovů. Nahrávka se jmenuje Open Sky a opět nabízí příjemnou kombinaci tradiční keltské hudby s rockovou rytmikou. Více si přečtěte zde: http://ourworld.compuserve.com/homepages/rwelliot/ionaosky.htm.

Pokud v noci rádi bdíte (nebo pokud máte takové rádio, na kterém si můžete nastavit automatické nahrávání ve vybranou hodinu), můžete sledovat nový noční pořad Radia Proglas. Jmenuje se Křesťanská hudba ve světě a vysílá se vždy ve 2.30 h ze soboty na neděli. Jde vždy o půlhodinu písniček z jednoho nového alba. Informace o příjmu Radia Proglas hledejte na adrese www.proglas.cz.

Redakce se omlouvá autorovy článku i čtenářům, že tento článek vychází s měsíčním zpožděním.

Autor je hudební redaktor Radia Proglas (www.proglas.cz) a člen Akademie populární hudby. Další informace o křesťanské hudbě můžete nalézt na jeho stránce http://www.proglas.cz/hud/hud_akt.htm/. Radio Proglas můžete poslouchat živě i přes internet na adrese live.atlas.cz/proglas/proglas 20.asx.