Doufáme, že jednání těchto světových finančních institucí účinně přispěje k řešení nejnaléhavějších problémů světového hospodářského vývoje, a tím i naléhavých otázek sociálních a politických.

Vyjadřujeme svou podporu požadavkům a návrhům světového hnutí "Jubileum 2000" na odpuštění dluhů chudých rozvojových zemí. "Milostivé léto" - konec 2. tisíciletí od narození Krista - by tak mohlo dát novou šanci těmto zemím na zlepšení hospodářských a životních podmínek, umožnit vzrůst jejich výdajů zvláště na vzdělání a zdravotní péči.

Jsme si vědomi, že takové kroky jsou velmi složité. Jedná se o politickou odpovědnost vládních orgánů příslušných zemí, jejich právního řádu, i o nesnadné otázky regulace světových finančních trhů. Pokud nedojde k nápravným opatřením, k reformě institucí a především k respektování a zachovávání základních mravních norem, hrozí nebezpečí, že oddlužení některých zemí otevře cestu k získávání dalších úvěrů, k další korupci a k novým regionálním válkám a konfliktům. Právě proto, že jde o velmi nesnadný úkol, naléhavě vyzýváme všechny účastníky pražského zasedání MMF a SB, aby usilovně hledali možná řešení ke zmírnění bídy a k usnadnění hospodářského rozvoje málo vyvinutých zemí a také způsoby, které by zabránily zneužití hospodářské pomoci . Na vedoucí činitele MMF a SB a na představitele ekonomicky nejsilnějších států pak apelujeme, aby neodkládali potřebná rozhodnutí; půjdete-li vy příkladem, přidají se jistě i další.

Přijímáme s porozuměním snahy četných aktivistických anti-globalistických hnutí a ekologických organizací a vůbec všech lidí dobré vůle , jejichž srdcí se dotýká chudoba i zhoršování životního prostředí v celosvětovém měřítku. Buďte k nám vítání všichni, kdož s dobrými úmysly přicházíte. Konfrontace, konflikt a násilí však není řešením.

Římskokatolická církev se k otázkám mezinárodního zadlužení vyjadřovala již po více než 30 let v encyklikách posledních čtyř papežů. Bolestné téma chudoby je po léta předmětem jednání Světové rady církví i regionálních iniciativ řady křesťanských církví. Křesťanské církve v ČR již po dva roky společně připravují sociální dokument "Pokoj a Dobro", který se zabývá sociální problematikou v naší zemi i v celosvětovém společenství. Uvědomujeme si, že těchto vrcholných hodnot pokoje a dobra lze v dnešním světě dosáhnout jen v globálním měřítku, a to znamená co nejužší vzájemnou spoluprací a solidaritou. Žijeme v jediném světě, pod vládou jediného Boha. Nechceme však zůstat jen při apelu. Rozhodli jsme se, že při této příležitosti vyhlásíme a zorganizujeme finanční sbírku všech křesťanských církví v České republice ve prospěch nejchudších zemí , na podporu důležitých projektů, které by umožnily jejich hospodářský rozvoj. V minulosti se nám dostalo a stále dostává četné pomoci od bratří a sester z bohatších zemí, především od našich sousedů. Jsou však na světě daleko potřebnější. Nechceme nechat svá srdce zkamenět. Je naděje, že 21. století by se mohlo stát stoletím celosvětové solidarity

Toto prohlášení představitelů křesťanských církví v České republice (ČR) ke konferenci Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v Praze v září 2000 podepsali předseda České biskupské konference (ČBK) olomoucký arcibiskup Jan Graubner a předseda Ekumenické rady církví v ČR (ERC) synodní senior Českobratrské církve evangelické Pavel Smetana