Na úvod omluva: V článku o křesťanské hudbě v červenci 2000 jsem uvedl, že album Hlavu vzhůru vzniklo pod producentským dohledem Petra Wagnera, šéfredaktora časopisu Tón. Ve skutečnosti byl producentem alba Petr Chlouba. Oběma Petrům se za záměnu omlouvám. Připomínám, že album Hlavu vzhůru je kompilace chval v podání českých křesťanských kapel, především z rockové oblasti. Zastoupeni jsou Proskairos Band, Nové měchy, Jiný rytmus, Archa „N“ a další.

Své první CD vydala vlastním nákladem olomoucká skupina Spirit, kterou tvoří dva manželské páry. Kapela je držitelem posluchačské ceny (Krtečka) z festivalu Zahrada 99. V repertoáru má folkové úpravy lidových písní, což znamená, že i křesťanská tematika se na albu vyskytuje (například balady Smrt nebo Kříž).

Jako Olomoucko-ostravská křesťanská skupina, která zpívá folk, vokály, mírný pop, klasiku a spirituály, se ve vyhledavači Seznam.cz charakterizuje kapela Adventon. Letos natočila a vlastním nákladem (či jako demo) vydala album Světlem je v tmách. Na první pohled vás na něm zaujmou spirituály Půjdu já a Hluboká řeka. Deska dále obsahuje zlidovělé křesťanské popěvky (Chci Pane chválit Tě, Tobě patří chvála) i původní tvorbu (Světlem je v tmách, Žalm 91).

O novém, v pořadí třetím albu sourozenecké dvojice Ester jsme psal už před dvěma měsíci. Protože však byly prázdniny a leckomu mohla informace uniknout, připomínám, že se nahrávka jmenuje Der Jiddische Samowar a obsahuje písně v jazyce jidiš. Jiná kapela, která se věnuje židovským skladbám, Chesed , má své druhé album natočené a v současné době se jedná o vydavateli.

Také před dvěma měsíci jsem vás informoval o tom, že své první album natočila folkrocková skupina Šarközi z Prahy. Na samém konci srpna deska vyšla u brněnské firmy Indies. Jako producent je pod ní podepsaný kytarista Peter Binder, kterého můžete znát ze spolupráce se zpěvačkou Pavlou Milcovou. Album se jmenuje Naklání se čas .

Své první album točil o prázdninách ve studiu Luboše Javůrka z Bokomary Petr Pololáník . Písničkář, donedávna známý především doma na Brněnsku, už nyní hrává běžně na velkých folkových festivalech a letos se poprvé představil se svou novou kapelou Poloband . Petr má za sebou období, kdy skládal písně modlitebního charakteru: jednu z nich, Jsi můj velký Pán , na své aktuální album zařadila skupina Paprsky a 17. září s ní vyhrála hitparádu Radia Proglas. Dnes se Petr Pololáník věnuje civilnějším skladbám, ale jeho křesťanské vyznání se nenásilně promítá i do nových písní. Své druhé album natáčel během prázdnin folkový Kvokál z Prahy, dvojnásobný držitel Krtečka z festivalu Zahrada a vítěz autorské Trampské Porty z letošního roku za píseň Když svatý spinkaj . Právě podle této skladby se bude nová deska jmenovat. Obsahovat bude především spirituály a vyjde u vydavatelství Rosa během října. Na první sólovou desku Slávka Klecandra, jinak dlouholetého kapelníka skupiny Oboroh , jsem vás už také upozorňoval. Po několikerém odkládání konečně vyšla v průběhu srpna. Jmenuje se Protější břeh a jako hosté na ní účinkují například Blanka Táborská, Karel Markytán, Vlasta Redl nebo Michael Vašíček. Slávkova domovská kapela, Oboroh, letos obměnila sestavu a prý trochu přitvrdila.