Včera probíhalo u Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) tzv. veřejné slyšení ohledně prodloužení licence Radia Proglas. Jestliže by RRTV licenci Radiu Proglas neprodloužila, bylo by možno ho naposledy naladit 5. června 2001. Slyšení bylo možno sledovat i po internetu.

Slyšení začalo ve 14.40. V 15.04 održela redakce Magazínu ChristNet.eu e-mail ze zasvěceného a důvěryhodného zdroje, který oznamoval, že "Proglas právě dobojoval na Radě pro rozhlasové a televizní vysílání". Zdroj Magazínu ChristNet.eu blízký Radiu Proglas nám ve večerních hodinách oznámil, že "licenci zřejmě Proglas dostane".

Ředitel Radia Proglas Martin Holík Magazínu ChristNet.eu řekl, že "vzhledem ke šťastné okolnosti, že jeden ze dvou jiných žadatelů měl formální nedostatek a druhý od žádosti odstoupil, naděje na znovuzískání kmitočtové sítě je poměrně vysoká." Zároveň ale upozornil, že rozhodnutí RRTV "nabude právní moci zpravidla až za několik měsíců."

Na situ RRTV se mezitím rozproudila vášnivá diskuze o Radiu Proglas. Zastával se ho například uživatel, který se podepsal jako Tomáš Pecha: "Ktere nestatni radio vysila pohadky pro deti, Ktere radio zije jen z dobrovolnych daru posluchacu, Na kterem radiu uslysim tolik nezavisle ceske hudby napr. z IndiesRecord, Na kterem soukromem radiu mne nebudou prudit postPubertalni DJ-ove svymi radoby vtipnymy postrehy, Ktere ceske nestatni radio neni zamereno na financni profit, Kde neuslysite zadnou reklamu ? ..atd. Myslim ze nemusim pokracovat toto jsou atributy radia ktere rad posloucham a je jim Proglas. Pokud ale bojujete proti cirkvi a krestanum tak Vam preji hodne stesti at dopadnete jako apostol Pavel. Jinak je mi vas nazor povedomy(byval jsem podobny) a preji hodne stesti odpor je vzdy sympatictejsi nez naprosty nezajem."

Uživatel, který se představil jako DJ Dick na to reagoval: "1) Pohadky me nezajimaji, ani v televizi, natoz v radiu. 2) Nezavisla ceska hudba je jeste horsi nez zavisla ceska hudba! 3) Reklamy jsou dobra vec - uz mnohokrat se mi povedlo koupit dobrou vec (sluzbu atd.) prave diky reklame v radiu. 4) Nesnasim lidi, kteri maji cokoliv proti DJum!!!! 5) Nesnasim cirkev, ktera uz 2000 let omila dokola ty same nesmysly. 6) Kdo byl apostol Pavel, to bohuzel nevim. 7) Proglas je naprosty SHIT a preji mu brzky konec!"

Objevily se i osobní zkušenosti s Radie Proglas. Uživatel označující se jako Hubert Ličman napsal: "Parkrát jsme měl příležitost jej (Radio Proglas) osobně navštívit. podotýkám, že jsme již navštívil více než 30 českých rádií. Ale tak přívětivé a pokorné lidi jako v Proglassu jsme opravdu nikde nepotkal. Zkus se nad tím zamyslet, DJ Dicku, pokud to ovšem dovedeš..."

Některé zkušenosti ale nebyly pozitivní. Uživatel, který se představil jako Josef V. účastníkům diskuze sdělil: " Osobne jsem jiz mailoval s reditelem Proglasu v tom smyslu, ze to co delaji, je presnym opakem toho, co se sami snazi hlasat, ale nejak me nebral prilis vazne..."

Uživatel Marek si zase stěžoval na to, že RRTV udělila na Liberecku licenci Radiu Proglas, když ten má hodně licencí a přitom málo posluchačů.