V úvodu se vrátíme k letošním letním festivalům: Honza Hučín, neúnavný zakladatel a rozpouštěč kapel (Pramínek, Medart), tentokrát vystupoval s novým uskupením Pětník. Jde o pětici vokalistů, kteří se na koncertech i na dosavadních demonahrávkách obejdou zcela bez hudebních nástrojů. V repertoáru mají úpravy lidových písní, spirituálů a další vokální skladby. V současné době plánuje Pětník natočení několika písniček pro Radio Proglas.

Už 26. ročník festivalu Mohelnický dostavník proběhl na samém začátku září v Mohelnici na Šumpersku. Jak už je zde od začátku 90. let zvykem, součástí festivalového dění je i nedělní katolická bohoslužba. Tentokrát ji zpěvem a hraním doprovodila známá folková skupina Cymbelín, která zvolila netradiční repertoár: lidové duchovní písně ze sbírky Františka Sušila.

"V mém srdci Králem…" To je motto a zároveň titul nového alba pěveckého sboru Živá píseň, který působí při Křesťanských sborech v ČR. Sbor pod vedením Rostislava Zabystrzana a Viléma Kubieny zpívá duchovní písně v češtině a slovenštině. Decentní klávesový doprovod vystupuje do popředí v malém experimentu: "Remixu chval". Album vychází u vydavatelství Recording.

V září oslavil třicáté narozeniny písničkář Petr Pololáník. Už minule jsem psal o jeho připravovaném albu. Vedle hlavního protagonisty na něm bude účinkovat Petrova doprovodná kapela Poloband ve složení: Juraj Adler - basa, Jan Bedář - bicí, Martin Stehlík - banjo. Jako hosté se v jednotlivých skladbách mihnou například Martin Krajíček a Zdeněk Král (K+K Band), Jan Pazdera (Blaf) nebo Luboš Javůrek (Bokomara).

Nezadržitelně se blíží Vánoce. Tato skutečnost se v populární hudbě projevuje zvýšenou nabídkou hudebních vydavatelství. Každý totiž ví, že právě před Vánoci se prodá největší počet kazet a CD. První úplně nová vánoční nahrávka, která se ke mně dostala, se jmenuje Svět obklopuje zář. Jde vesměs o skladby německého autora Klause Heizmanna v podání sboru Chronus Coronae (známého například ze spolupráce se Slávkem Klecandrem na albu Hlavu vzhůru). Původně německé texty do češtiny přeložil a albu vydal Jan Juříček. Nahrávka obsahuje jak písně vánoční, tak několik skladeb adventních a jednu novoroční.

Své internetové stránky zřídilo hudební vydavatelství Forst Records. Jedním z jeho "koňů" je Slávek Klecandr z Oborohu. A tak si na www.forstrecords.cz můžete přečíst nejen jeho hudební životopis, ale také rozpis nejbližších koncertů.

Pražská folkrocková skupina Šarközi při příležitosti vydání svého prvního alba Naklání se čas vyrazila i za hranice svého domovského města. Jeden ze slavnostních koncertů se konal v září v Brně v klubu Stará pekárna. Katka Šarközi se objevila také na titulní stránce zářijového "Ádéčka".

Nové, v pořadí druhé album skupiny Kvokál, která se věnuje především spirituálům, vydá Rosa v říjnu. Radio Proglas dostalo nahrávku k dispozici ihned po jejím dokončení a odvysílalo 15. září rozhovor s Markem Přikrylem z Kvokálu, proložený ukázkami z připravovaného alba Když svatý spinkaj.

Autor je hudební redaktor Radia Proglas (www.proglas.cz) a člen Akademie populární hudby. Další informace o křesťanské hudbě můžete nalézt na jeho stránce http://www.proglas.cz/hud/hud_akt.htm/. Radio Proglas můžete poslouchat živě i přes internet na adrese live.atlas.cz/proglas/proglas 20.asx.