Začneme stylem typicky americkým, kterému se ovšem daří i u nás: bluegrassem. Dan Tyminski, kytarista, hráč na mandolínu, zpěvák a producent, natočil letos nové album s názvem Carry Me Across The Mountain. Jak už je u tohoto žánru zvykem, nahrávka obsahuje i gospely: například skladbu Praise The Lord. Dan Tyminski byl nedávno nominován Mezinárodní bluegrassovou asociací na cenu Zpěvák roku. Více si o tomto 33letém hudebníkovi ze státu Vermont můžete přečíst na stránkách vydavatelství Doobie Shea.

Celý křesťanský rockový svět (existuje-li něco takového), žije poslední deskou britských Delirious?, která má název GLO. Kapela ji nahrála s přizvaným smyčcovým orchestrem a se 150 fanoušky. Údajně jsou všichni na albu slyšet! Poté, co vydavatelství Rosa zařadilo do své distribuce kompletní diskografii tohoto souboru, začínají se o Delirious? zajímat i fanoušci v naší republice.

Zájem o jednu z mála křesťanských skupin, která pravidelně proniká do komerčních hitparád, je i v Americe. Na říjen připravili Delirious? turné po Spojených státech, během kterého navštíví mimo jiné Kalifornii, Colorado a Tennessee. V říjnu by se měli objevit také ve Švédsku a v prosinci se nám přiblíží nejvíc: jedno vystoupení odehrají v Nizozemí a jedno v Německu. Data koncertů a informace o kapele najdete na stránce www.delirious.co.uk.

Nejslavnější rodinou v současné gospelové hudbě jsou bezesporu Winansovi. Několik nositelů tohoto příjmení vydává úspěšné nahrávky. K nejznámějším patří BeBe Winans a CeCe Winans, avšak od minulého roku se do popředí derou také zástupci mladší generace, Winans Phase 2. Bratranci Marvin, Carvin, Juan a Michael Winansovi debutovali loni nahrávkou We Got Next, která byla dokonce nominována na cenu Grammy i na křesťanskou cenu Dove. Album se okamžitě vyšvihlo na první místo amerického žebříčku Top Gospel Album. Letos se už kapela pravidelně účastní televizních a rozhlasových vystoupení v prestižních amerických médiích. I její album má u nás v distribuci vydavatelství Rosa.

Už dvanáct titulů obsahuje albová diskografie Stevena Curtise Chapmana, devítinásobného “autora roku” podle Gospel Music Association. Zatím poslední deska se jmenuje Speechless a vyšla loni; ovšem k nám se dostala s několikaměsíčním zpožděním. Obsahuje 13 příjemných poprockových skladeb.

Nová hvězda hudebního vydavatelství ForeFront Records (mimo jiné DC Talk, Audio Adrenaline nebo Rebecca St. James) se jmenuje Stacie Orrico. V září se se svým prvním singlem Don’t Look At Me už osm týdnů držela na prvním místě hitparády amerických křesťanských rádií. Celé album této mladé zpěvačky má název Genuine a vy si o něm můžete přečíst na www.forefrontrecords.com.
 

Jednou z největších hvězd v oblasti křesťanského videoklipu je letos zpěvačka Jennifer Knapp. Videoklip Lay It Down vznikl v první polovině letošního roku. V srpnu se umístil na vrcholu žebříčku The Christian Video National Top 50 Chart  (volně přeloženo: Americké hitparády křesťanských videoklipů) a v září se dočkal nominace na prestižní cenu Billboards Music Video v kategorii Křesťanský videoklip roku. Zpěvaččin životopis a další informace najdete na www.jenniferknapp.com.