Cílem této druhé části mé přednášky je nastínit budoucí vývoj českého křesťanského internetu. Schválně budu hovořit o "oblastech", protože vývoj nebude probíhat kontinuálně, ale naopak se bude na různých místech v různý čas různě překrývat.
 
  • Boom

  • Na českém křesťanském internetu máme již první vlnu boomu za sebou, ale čeká nás další. V první vlně si každý křesťan myslel, že musí mít svoji vlastní stránku. Což je samozřejmě nerozum. Jestliže nemám zvláštní důvod, nemusím si přece dělat osobní stránky. Boom, který nás čeká, bude jednak v oblasti stránek farností a sborů a jednak v oblasti rozsáhlých projektů.

    Dříve přišel nějaky studentík za farářem, že by udělal stránky farnosti. Pan farář souhlasil, sice netušil, o co se jedná, ale zřejmě to nemohlo uškodit. Student pak zřídil jednoduché stránky někde na adrese http://www.provider.com/adresar/farnost_horni_dolni. Dnes a ještě více v budoucnosti budou stránky farností delány profesionálně a často budou mít i svou vlastní doménu (např. farnost-nekor.cz). Kolik kněží má e-mail se můžete podívat třeba na stránkách Plzeňského biskupství.

    Dalším oblastí boomu budou velké projekty. Bude se jednat o internetové obchody, ale i stránky o víře a křesťanství, diskuzní skupiny, elektronické magazíny, rozcestníky, databáze akcí a pod. Samozřejmě nesmíme zapomenout ani na oficiální stránky církví, řádů, kongrecí atd.
     

  • Kdo dřív přijde, ten dřív mele

  • Na internetu platí toto pravidlo v extrémní míře. Kde nakoupíte zahraniční literaturu? Jistě se vám vybaví Amazon.com. A proč? Protože byl první a dostal se rychle do podvědomí. Barnes and Noble nebo Schimon and Schuster jsou sice lepší, ale nikdo je nezná tak jako Amazon.com. Ten je prostě pojem. U nás má podobnou pozici Vltava.
     

  • Nedostatek peněz a času

  • Zatímco provozovat stránky farností se asi stane takovou rutinou, jako je vyvěšování pořadu bohuslužeb (možná, že to časem zanikne - co chodit ke kostelu, když se můžu podívat doma?), problém nastane u velkých projektů.

    Nejprve budou vymírat soukromé projekty. V každé oblasti se u nás totiž udrží jen pár projektů - a to těch naprosto nejlepších a s nejlepším finančním zázemím. Lidé na internetu jsou totiž neskutečně vybíraví, částečně proto, že konkurence je "na jedno kliknutí vedle".

    Potíže budou mít i projekty, které nemají solidní financování. Nejprve totiž musí každý projekt investovat značné prostředky do vybavení, lidí a marketingu, a teprve pak může mít solidní návštěvnost. Jestliže je nějaký projekt dělán čistě na základě nadšení, pak zanikne, protože věčně se zadarmo pracovat nedá. Navíc se stále musí investovat do vybavení a marketingu.

    Například ChristNet.eu se dá lehce porazit. Pro jistotu si sežeňte asi tak tři miliony korun. Vyhledejte špičkové programátory, přetáhněte ty nejlepší redaktory z jiných médií, vybudujte síť zpravodajů, investujte do multimédií, plaťte za reklamy v křesťanských médiích a na internetu - a ChristNet.eu se může jít klouzat. Pokud ty tři miliony nemáte, tak se s námi raději spojte. :-)
     

  • Fůze a akvize

  • Aby projekty přežily, budou se muset spojovat a skupovat. Protože stejně jako jinde ve světě, i tady přežívají jen ty největší. Jen ti největší můžou co nejvíce šetřit náklady, což jim umožňuje investovat ušetřené peníze jinam. Navíc můžou sdílet svůj obsah.

    Bohužel Češi mají často tu vlastnost, že než by byli číslo 2 ve velké firmě, budou raději číslo 1 v malé firmě. Na základě tohoto pravidla pak malé a neschopné projekty zaniknou, protože budou převálcováni těmi velkými.
     

  • Konkurence a prestiž

  • Jak jsem již uvedl, díky neuvěřitelné konkurenci přežijí jen ti nejlepší. Přesto však budou projekty, které budou uměle udržovány při životě jen pro prestiž. Řekněme, že církev A bude mít svůj evangelizační site super-evangelizace.cz. Bude zazmenávat sice jen 3 přístupy denně, ale přece "musíme evangelizovat i na internetu" a "když to má církev B, musíme to mít taky", případně "ano, my evangelizujeme i na internetu".

Předneseno na 2. výročním zasedání správců křesťanských sitů v Brně 11. října 2000