Světící biskup z Brasíle, brazilské metropole Raymundo Damasceno Assis, generální sekretář národní biskupské konfernce ostře odmítl nedávný článek amerického jesuitském časopise America, který uváděl, že někteří brazilští biskupové se kloní k názoru, že použití kondomu pro zabránění přenosu viru HIV lze považovat za morálně menší zlo. „Redaktoři magazínu pustili do světa čirou lež,“ konstatoval biskup pro noviny National Catholic Register.

Tvrzení o postoji vůči kondomům se objevilo v 23. září v článku, který pro magazín America napsali P. Jon D. Fuller S. J., hostující profesor medicíny na bostonské univeristě a James F. Keenan, profesor morální theologie naWestonově jesuitské theologické škole v Cambridgi, ve státě Massachusetts. Na základě článku se pak ve světových médiích objevila mylná informace, že katolická církve povolí použití kondomů právě kvůli prevenci AIDS, poznamenal National Register ve svém posledním čísle.

Autoři článku v časopise America jej založili na interpretaci textu člena papežské rady pro rodinu, Jacquese Suaudeaua otištěného v dubnu v L’Osservatore Romano. Autoři jesuitského magazínu měli považovat Suaudeauův článek nadepsaný Ochrana a rodinné hodnoty: boj proti HIV a AIDS jako signál tolerantnějšího postoje církve vůči kondomům.

Autor dotyčného článku pro agenturu AP uvedl, že text v magazínu America byl „záminkou pro k novému roznícení sporu ohledně kondomů. A to je manipulace, nafukování a přehánění, “ prohlásil Suaudeau.

V tiskovém prohlášení, vydaném těsně před tím, než se objevilo číslo časopisu America s kontroverzním článkem, navíc jeho šéfredaktor P. Thomas Reese S. J.  uvedl, že „biskupové ze Spojených států, Brazílie, Francie, Jižní Afriky a Papuy-Nové Guineje se vyslovovali pro možnost použití kondomů jako prevence přenosu AIDS.“ Generální sekretář Damasceno ovšem rezolutně popřel, že by kdokoliv z brazilských biskupů kdy podpořil morální přijatelnost takového postupu.

„Přinejmenším v tomto ohledu šéfredaktor nemluvil pravdu,“ dodal. P. Reese k tomu pro National Register sdělil, že zmínka o brazilských biskupech pochází od spoluautora článku P. Fullera, který ji zakládá na zprávě agentury AP z 13. června. Jak brazilský list dodal, Reese neuvedl, zda si zprávu zkusili ověřit u představitelů brazilské církve. Zdejší biskupové během léta podle National Reporteru opakovaně používání kondomů odsoudili a dementovali i zprávu AP.

Ta podle listu National Register vznikla víceméně na základě zpráv místního tisku o červnové akci zaměřené na onemocnění AIDS, které mělo podporu právě biskupské konference. V jedné takové zprávě se mělo objevit tvrzení, že biskup Eugenio Rixen z Goiás, předseda komise pro pastoraci lidí z nemocí AIDS údajně řekl, že v boji proti této nemoci mohou být kondomy brány jako menší zlo a že se církev postupně posouvá k jejich obecnému přijetí.

Biskup Damasceno k tomu uvedl: „Ve skutečnosti biskup Rixen nic takového neřekl, ale bez autorizace se to objevilo na letáku s logem biskupské konference.“ Sám Rixen pro National Register prohlásil, že věří a učí co učí církev, že používání kondomů je morálně špatné a nelze je označovat za bezpečný způsob prevence AIDS.“

Šéfredaktor magazínu America  pro Register řekl, že nebude komentovat, zda se autoři článku v jeho magazínu spojili s brazilskou biskupskou konferencí. „Vycházeli jsme ze zprávy AP, jestli byla nepřesná, je nám to líto. Rád zveřejním dopis představitele brazilských biskupů k této věci,“ dodal.

(Zenit)