Pomalu se blíží konec roku a já přemýšlím, která nahrávka z oblasti zahraniční hudby si zaslouží nejvíce “nej”. Zatím vše mluví pro album Thankful amerického dívčího dua Mary Mary. A proč?

Hlavním důvodem je hudba samotná: představte si mladé hlasy, moderní doprovod ve stylu současného černošského r&b, vkusné texty o Ježíši a pro Ježíše, navazující na nejlepší gospelovou tradici.

Druhým důvodem je bezprecedentní prosazení této nahrávky na českém trhu. Album vyšlo na značce C2 Records a v distribuci je u nás má velká společnost Sony Music/Bonton. Tím pádem se například singl Shackles (Praise You) dostal nejen do řady evropských hitparád, ale v létě byl na 24. místě hitparády českých rádií Radio 2000. Do svých playlistů tuto (bez diskuse křesťanskou) píseň po několik týdnů pravidelně zařazovalo 24 rádií v České republice!

Stále častěji se daří v naší republice koncertovat zahraničním interpretům. Vedle společného turné německé rockové skupiny Kidron s moravskými J. M. C. a slovenským Kidronem stojí za pozornost také Jazzový koncert pro Jablko, který se konal 7. října v brněnském divadle Husa na provázku. Na akci, kterou pořádala Ekologická poradna Veronica a občanské sdružení Bílých Karpat, vystoupil Američan Lee Andrew Davidson. Pochází z americké Oklahomy, vyrůstal v prostředí protestantského chorálu a spirituálů. Po univerzitních studiích se usadil v Bostonu, kde se stal dirigentem Gospelového sboru Harvardovy univerzity. Od roku 1996 spolupracuje s českými instrumentalisty. V Brně vystoupili s repertoárem, který se skládal ze spirituálů, jazzových a swingových skladeb.

V pátek 27. října začalo v Suchdole nad Odrou turné amerického interpreta Billa Drakea po Čechách a Moravě. Evangelizátor, skladatel a zpěvák vystoupil na konci října také v Brně, ve Zlíně a v Olomouci, na začátku listopadu jste jej mohli vidět v Ústí nad Labem a v Pardubicích.

Křesťanská síň slávy se rozšířila o nové členy. Na výročním večírku byli 30. října do Gospel Music Hall Of Fame (Síně slávy křesťanské hudby) uvedeni: Shirley Ceasar, Robert R. B. MacKenzie, The Oak Ridge Boys, Edwin Hawkin Singers, Fisk Jubilee Singers, Roger Breland, Kingsmen Quartet a také rocková skupina Petra, oblíbená i u nás.

Na náš trh se dostalo první sólové album Joanne Hogg, zpěvačky skupiny Iona. Nahrávka s názvem Looking Into Light obsahuje staré křesťanské hymny, nazpívané ve stylu keltských balad. I když se album prodává pouze pod zpěvaččiným křestním jménem Joanne, spolupracovali na něm i další členové Iony.

Zajímavou kompilaci s názvem Roaring Lambs sestavil Steve Taylor z nahrávací společnosti Squint Entertainment. Na albu, nazvaném podle knihy Boba Brinera Hřmící beránci, se sešli přední osobnosti křesťanského rocku a popu: Burlap To Cashmere, Jars Of Clay, PFR nebo Sixpence Non The Richer. Album je cenné především pro netradiční hudební spojení: jihoafrický černošský sbor Ladysmith Black Mambazo v jedné skladbě spolupracuje s jazzmanem Charliem Peacockem, k duetu se sešli zpěvačka Ashley Clevelandová s ze skupiny DC Talk. Skupina Vigilantes Of Love si zase vypůjčila skladbu z repertoáru folkrockového písničkáře Bruce Cockburna.

Autor je hudební redaktor Radia Proglas (www.proglas.cz) a člen Akademie populární hudby. Další informace o křesťanské hudbě můžete nalézt na jeho stránce http://www.proglas.cz/hud/hud_akt.htm/. Radio Proglas můžete poslouchat živě i přes internet na adrese live.atlas.cz/proglas/proglas 20.asx.