Mnoho článků v katolickém tisku z posledních dob se zabývá úbytkem věřících v naší republice. Mluví se o tom, že populace navštěvující naše kostely stárne, a že za chvíli nebude nikoho, kdo by do nich chodil. Ale z vlastní zkušenosti vím, že opak je v Ledči nad Sázavou pravdou.

Katolické společenství mládeže (dříve Křesťanské společenství mládeže) funguje v Ledči už deset let. Prošlo mnoha změnami až k současné podobě. Před rokem odráželo věrně stav české společnosti a se svými deseti členy patřilo k těm nejmenším v diecézi. Až do osudného dne, kdy se sešla po "spolču" starší mládež a rozhodla se s tímto stavem něco udělat.

Prvně se museli oslovit rodiče dětí a seznámit je s tím, co je to "společenství mladých". To se udělalo při nejbližší příležitosti v kostele.

Následně bylo třeba zorganizovat nějakou akci, kde by se lidé navzájem poznali. To se povedlo při výletě "mladých" z celého ledečského děkanátu do nedaleké Číhoště, který se setkal s velikým ohlasem nejen u dětí z věřících rodin. Přišlo na něj přes osmdesát mladých a rodičů z Ledče a okolí, kteří společně ušli asi deset kilometrů, zahráli si hry, snědli oběd a poděkovali Bohu ve zdejším kostele při mši svaté.

Mladých na společenství začalo viditelně přibývat. Udělalo se společenství na ulici, kde se připojily další děti z Ledče.

Dalšími akcemi byly například "mikulášské" a "silvestrovské" setkání či koncert mladších dětí ze společenství o vánočních svátcích. Mladí též zajistili tříkrálovou sbírku a průvod pastýřů při tradičním živém Betlému.

Navázaly se i nové kontakty s okolními farnostmi jako například s Hněvkovicemi, Zručí nad Sázavou a Světlou nad Sázavou. Na tradičním setkání u vánočního stromečku, ve známém rekreačním středisku Stvořidla, se sešlo přes dvacet "mladých" z Ledče a Světlé, kteří si zazpívali koledy, zahráli si hry a ustrojili stromeček pro zvířata.

I do budoucna chtějí mladí z katolického společenství rozšířit své řady. Proto se pro tento rok počítá s pravidelnými výlety, sportovními turnaji a dalšími akcemi nejen pro věřící děti a mladé lidi z Ledče a okolí, ale i pro všechny děti a mladé, kteří budou mít zájem smysluplně vyplnit svůj volný čas.