Enzo Bianchi, převor ekumenické komunity v Bose, je biblický učenec a odborník na mysticismus a modlitbu v různých křesťanských liturgických tradicích. Jeho komunita, ležící  v malém severoitalském městečku Bose. Bianchi se angažuje v ekumenickém dialogu s ortodoxní církví. Bianchi také řídí biblický časopis Parola, Spirito e Vita ( Slovo, duch a život).

Bianchi poskytl nedávno rozhovor italskému časopisu Avvenire o reformě papežského stolce, ke které dochází od II. vatikánského koncilu a především během pontifikátu Jana Pavla II. Uvedl, že papež nedávno mluvil o papežském stolci jako o zvláštní komunitě dýchající svatostí, které je vzdálená jakákoliv podoba kariérismu.

Avvenire: Jak tomu rozumíte?

Enzo Bianchi: Považuji toto prohlášení za nesmírně důležité. Z historie víme, že organismus, který žije na základě společenství a služby sv. Petra, může být někdy sváděn k byrokracii, kariérismu nebo moci. Proto je pro mě velmi významné, že papež pamatuje na to, že se služba papežského stolce, velmi citlivá a důležitá pro papežství,  musí vyznačovat svatostí života. Mohli jsme vidět, že papež  pokládá svoji službu za službu evangeliu, a ne jiným zájmům.

Avvenire: Před 12 lety Dobrý pastýř (Pastor Bonus) pokračoval v linii koncilu, což bylo nazváno pastorální změnou papežského stolce. Myslíte si, že dnes můžeme vidět ovoce této práce?

Bianchi: Myslím si, že duch evangelia vane v papežském stolci a že existuje možnost pravé průhledné služby společenství církve a ne takové, která nabízí kariérní postup. Musíme připustit, že se obnova  od konání koncilu  dotkla mnoha církevních kúrií včetně papežské.

Avvenire: Nicméně se stále objevuje dost kritiky psané i mluvené. Myslíte si, že   vychází z překonaného chápání papežského stolce?

Bianchi: Částečně ano.  Do jisté míry je kritika dobrým znamením, neboť to znamená, že se od organismu hodně očekává. Je možné, a ani by mě nepřekvapilo, kdyby členové Stolce nebrali v potaz styl a náladu doby. Je důležité, že se v Stolci  ozývají požadavky na průhlednost  služby evangeliu.

Avvenire: Papež během Jubilea vyhlásil mnoho veřejných smíření. Myslíte si, že by to mohlo být příležitostí pro ty, kteří stojí vně Svatého stolce a často nejsou informovaní, naučit se vnímat Stolec bez stereotypů?

Bianchi: Určitě. Všichni máme zapotřebí neustále činit pokání. V tomto případě je třeba, aby centrum a  jednotlivé církve více komunikovali. Čím je tato komunikace intenzivnější,  tím je služba papežského stolce jakožto centra jednoty a společenství chápána  stále objektivněji.

Avvenire: Papež ve svých projevech na základě každodenních zkušeností dosvědčuje, že modlitba je základem služby sv. Petra. Jakou zodpovědnost má Svatý stolec, jehož povinností je být v těsném kontaktu se  Svatým otcem, v porovnání s celou komunitou?

Bianchi: Je důležité se modlit za službu sv. Petra. Sám Kristus to žádal, když považoval modlitbu za Petra jako důležitou přímluvu za církev. Skutky apoštolů nám také říkají, že se církev za Petra přimlouvala, zatímco byl ve vězení. Tudíž se celá církev má za něj modlit.

Z toho důvodu ti, kdo jsou s papežem v kontaktu a pomáhají mu v jeho službě, by se o to více měli za něj modlit. Tito spolupracovníci by měli žít v atmosféře svatosti a neustálé modlitby, neboť jednota církve a společenství mezi křesťany do velké míry závisí na jeho službě.

(Zenit)