Na reklamní plakát Katolické církve se dnes podrobně podívá Jan Lipšanský, bývalý copywriter reklamních agentur Mark/BBDO a JWT/Mertis, redaktor oddělení public relations a redaktor internetových stránek České televize a odborný redaktor rubriky Komunikace časopisu PC WORLD.

Z reklamního hlediska je nutné takový plakát a jeho účinnost posuzovat z minimálně tří hledisek: grafika, text a účinnost sdělení, jež má jakýkoliv plakát, billboard či jen reklama v metru či novinách přinést. Samozřejmě jsou určité rozdíly, pokud jde o billboard nebo malou inzerci v novinách, ale některé rysy jsou shodné.

Grafika

Tady mi ten plakátek přijde velmi dobře udělaný. Fotka je jasná, má jakési kouzlo, snad i díky použití černobílé barvy. Jde do hloubky, takže tušíme i prostory kostela v pozadí, což v lidech, kteří někdy byli v nějakém hezkém kostele a zapůsobilo to na ně, může mít pozitivní vliv - vzpomenou si na něco hezkého.

Barva textu naštěstí obrázek nijak nepřehlušuje.

Text

Samotný text má být co nejkratší, aby sdělení bylo co nejjasnější, aby potenciální klient netápal, co mu vlastně chceme říct. Být tento plakátek reklamou na site www.katolickacirkev.cz, je perfektní - má jasný slogan, cílový produkt je pravda až na poslední řádce a není výraznější než slogan (Ve skutečnosti by název cílového produktu a slogan spolu neměly na reklamní ploše soupeřit, ale to už jsou detaily.)

Jenže nahoře je ten nadpis o sčítání lidu - a ten činí celý reklamní leták nepřehledným - tím se však dostáváme k bodu 3.

Účinnost sdělení

Co tedy mělo být účelem tohoto letáku? Aby každý, kdo se cítí katolíkem, vyplnil poctivě tento údaj v dotazníku sčítání lidu? Potom je tam nadbytečně internetová adresa - nebo měla být alespoň nějakým menším písmem.

Případně mohla být doplněna nějakou běžnou poštovní adresou, např. na arcibiskupství. Pokud sama adresa ještě nefunkuje, pardon nefunguje, a nelze na ní nalézt žádné zajímavé informace, je zbytečné ji uvádět.

Já vím, že plakátek odkazuje na cirkev.cz, ale to už jsou dva prokliky, které mě při modemovém spojení vyjdou pěkně draho.

Inu, a měl-li být leták reklamou na samotný site, proč je tam potom ten text o sčítání?

Bohužel je celkové vyznění matoucí, nehledě na to, že se teď mohou ozvat jiné církve, jimž bude vadit podobné zviditelňování se a vůbec způsob prezentace - kdo to kdy viděl, reklama na církev?

Autor pracuje jako editora rubrik Zábava, Technologie a Film a TV v internetovém magazínu World Online CZ

Poznámka redakce: Článek byl psán v době, kdy na www.katolickacirkev.cz ještě nic kromě uvedeného plakátu nebylo.