V dnešním posledním pohledu se na reklamní plakát Katolické církve podívá jeden z předních českých creative directorů, autor mnoha známých reklam. Z profesních důvodů nezveřejňujeme jeho skutečné jméno a místo působení.

Uvažuji, jaké parametry má reklamní poselství vyjádřené imperativem Pamatuj, že....! Rozhodně je odvážné, neboť použít rozkazovací způsob v reklamě obvykle bývá považováno za kontraproduktivní: slogan typu "Kupuj naše zboží!" tvoji www.prodavaci.cz nedává žádný příslib něčeho lepšího, levnějšího, výhodnější, hodnotnějšího.

Ale v reklamě je to tak, že našemu kýženému zákazníkovi nesmí ani omylem přijít na mysl otázka, co z jeho rozhodnutí koupit máme my. On musí být přesvědčen a být si jist, že našel, co uspokojí jeho. Každý stín jeho pochybností je pohromou pro naše zisky.

Odhaduji, že se většině latentních zákazníků (nepočítám totální vovce) po příkazu "Pamatuj, že....!" sepnou sebeobranné mechanismy a položí si otázku: "Co z toho budou mít ti www.katolickacirkev.cz??? Nejde jim náhodou jen o zisky na můj účet??? Já podepíšu, já sebe prásknu, já udělám - oni vydělají."

A může začít domýšlet, jakým rizikům se navíc vystavuje: "Co když - nedej Bůh - tenhle údaj za pár let bude důvodem, že posloužím za potravu lvům, jimž mě předhodí ministr kultury příští totalitní vlády za jásotu návštěvníků zoologické zahrady???"

Všechny naše články týkající se sčítání lidu najdete na adrese christnet.eu/scitani2001.