O tom, že v loňském roce ukončila činnost skupina X. E. T. z Benešova, jsem psal už v minulém článku. Mezitím se mi dostala do rukou poslední nahrávka tohoto zajímavého poprockového souboru. Jmenuje se Devil’s Advocate a obsahuje čtyři písně. Skupina X. E. T. po celou dobu své existence natáčela pouze demonahrávky. Jedinou skladbou zastoupenou na oficiálním nosiči byla píseň Utíkám se k Tobě na kompilaci chval Hlavu vzhůru (Rosa, 2000).

V anketě o Nejlepší album roku 2000, kterou zorganizovala hudební redakce Radia Proglas a jíž zúčastnilo několik desítek hudebních publicistů, muzikantů (profesionálních i amatérských) a zástupců vydavatelství, skončila na krásném čtvrtém místě prvotina skupiny Šarközi Naklání se čas (Indies, 2000). (Na prvních třech místech byla alternativní kapela Ty Syčáci, Lucie a jazzový instrumentální K+K Band.)

Na adrese www.evahenychova.cz se v únoru objevily nové oficiální stránky oblíbené písničkářky Evy Henychové. Vedle stručného životopisu a diskografie tu najdete například písničky ve formátu MP3, fotografie zpěvačky a také data koncertů. Příští měsíc Eva Henychová zavítá například do Velkých Opatovic (10. března), do Trutnova (12. března), do Karlových Varů (24. března) nebo do Žďáru nad Sázavou (27. března).

V únoru byl také stanoven program Scény Radia Proglas, která se uskuteční v neděli 2. září v rámci festivalu Mohelnický dostavník 2001. Při nedělní katolické bohoslužbě v “polních podmínkách” bude hrát skupina Hrozen z Frýdku-Místku, na dopoledním koncertě vystoupí vedle Hroznu písničkářské duo Sester Steinových, vokální skupina Bezefšeho a kapela Jablkoň. Dostavník se koná vždy o posledním prázdninovém víkendu v městských sadech v Mohelnici na Šumpersku. Nedělní mše je součástí festivalu od začátku 90. let, spolupráce s Radiem Proglas probíhá od roku 1997.

Vydavatelství Rosa přivedlo na svět první oficiální album pražské skupiny 1613. Kapela hraje tvrdší hudbu s křesťanskými texty; mezi devíti písněmi na albu United Colors najdete i osvěžující hardrockový chalozpěv Jsem tak rád, který se už loni objevil na kompilaci Hlavu vzhůru.

Dvacáté narozeniny bude letos slavit Ztracená kapela. I když hlavní oslavy proběhnou až v září, můžeme si už teď připomenout, jakou průkopnickou roli hrála Ztracená kapela na poli naší křesťanské hudby pro děti. Stále oblíbená jsou dětská písničková hudební Zpíváme si písničku s vkusnými skladbičkami pro nejmenší.

Své vlastní CD s názvem Za lásku může… si natočila Schola Šumice (okres Uherské Hradiště). Amatérsky vydaná nahrávka má hodnotu především jako dokument o dění ve farnosti. Obsahuje písně z repertoáru Učedníků, ŠalMíJá, Zlínské scholy a dalších známých interpretů.