Do videopůjčoven přichází v těchto dnech film, kterému se na loňském karlovarském filmovém festivalu dostalo mimořádného přijetí. Rabín, kněz a krásná blondýnka je totiž snímek o moderní opravdové víře, který je ale hřejivý, hodně veselý a hlavně romantický.

Jake, Brian a Anna byli v dětství nejlepšími přátely. Annu charakterizoval Brian jako „napůl Pipi Punčochatou a napůl Večernici“. Anna se ale později odstěhovala, a tak zůstali nerozlučnými přátely jen Jake a Brian. Jake se stal rabínem a Brian katolickým knězem. „Dnes se o vnitřním volání nemluví, ale já věděl, že to mám udělat,“ vysvětluje svou motivaci Brian.

Moderní rabín a kněz v ulicích New Yorku
Foto: Touchstone Pictures

I když počátky Jakovy a Brianovy praxe nebyly nejúspěšnější (či spíše docela trapné; tvůrci si taky mohli odpustit tu povinnou dávku nejapného humoru), stali se oba díky svým novým a neotřelým metodám pastorace „novou atrakcí v New Yorku“. Liduprázdná synagoga a kostel se tak začali každou sobotu, respektive neděli zaplňovat do posledního místa. Brian hovořil o živém vztahu k Bohu a Jake o židovství v moderním světě. A protože oba měli, při vzájemném respektu k víře toho druhého, ekumenismus v krvi, rozhodli se založit Katolicko-židovský klub důchodců.

V té chvíli se do města vrací Anna, co by úspěšná obchodnice, jejíž mobilní telefon se nikdy nenudí. Na Jake je přitom synagogou tlačeno, aby se oženil, protože rabín nemůže být svovodný. „Panda se v zajetí taky nepáří,“ reaguje na to Jake. Jenže s Annou je to něco jiného. A ani Brian není vůči ní naprosto chladný...

Setkání na letišti
Foto: Touchstone Pictures

Tak se rozehrává nádherný příběh o celibátu, o tom, zda jak těžké je pro rabína chodit s nežidovkou (pro žida – na rozdíl od křesťana – je to něco naprosto nepřijatelného) a čeho všeho se musí vzdát úspěšná manažerka. Více z dějě raději prozrazovat nebudu, protože je na něm zajímavé právě to, kudy všude se ubírá.

Pastorace nebo rande?
Foto: Touchstone Pictures

Film je nádherný ve svém poselství o celibátu – i když uvidíte, jak to nakonec vše dopadne. „Celibát je gesto. Je to symbol mého poslání,“ vysvětluje na Brian Anně celibát. A když už nakonec neví kudy kam, radí se se svým farářem, otcem Havlem, kterého hraje výborný Miloš Forman. Ten mu říká, že on se zamilovává minimálně jednou za deset let (jednou i v roce 1968 v Praze!). Ale pro závazek celibátu se podle něj musíme rozhodovat stále znovu a naslouchat při tom Bohu.

Rabín, kněz a krásná híří humorem a mnohokrát se celé kino roztleskalo smíchem. Například když se ptají Jaka, zda si píše sám kázání. „Ne,“ odpovídá Jake, „stahuju si je z www.senzabuh.cz.“ Ale jsou zde i vážné okamžiky. „Některé věci nevidíme, dokud nejsme připraveni je vidět,“ říká Brian. „Pokud se jedná o zvláště důležité věci, vždycky se chovám jako pitomec,“ zázní ve filmu při komentáři chování partnerských vztahů.

Když se jednou Brian vyzpovídává u barmana, ten nevěřícně kroutí hlavou: „Tak vy jste katolický kněz, který vyrazil na tah, protože mu jeho přítel židovský rabín přebral holku?“ Brian se následně dozví, že barman je „siksko-katolický muslim s židovskými předky“.

Na filmu spolupracovali dva odborní poradci: katolický kněz a židovský rabín. Autor kostýmů Michael Kaplan vzpomíná: „Když jsem se s otcem Duffellem setkal poprvé, zrovna se vracel z běhání a měl na sobě nejnovější soupravu od Nike. Uvědomil jsem si, že tihle lidé jsou se společností naprosto srostlí.“ Možná s tou americkou, já jsem ještě nepotkal českého knězě, který by chodil běhat. Měl ale i naprosto odlišný zážitek: „V jedné scéně si Jake navleče modlitební řemínky a odříká ranní modlitbu. Říkal jsem si, že když zrovna vylezl z postele, mohl by to dělat ve spodním prádle. Rabín Norry ale tvrdil, že je to naprosto vyloučené. Že on by se oblékl.“

Pokud tedy chcete vidět romantickou, ale ne plytkou zajímavou komedii, doporučuji vám tento snímek. Ale pokud je pro vás nepřijatelné, aby se kněz zamiloval nebo aby v synagoze zpíval katolický pěvecký sbor, pak raději zůstaňte doma.

Oficiální site: http://studio.go.com/movies/keepingthefaith

Rabín, kněz a krásná blondýnka (Keeping the Faith). Rež. Edward Norton, USA, 2000, 127 min., barevný. Hrají: Edward Norton, Ben Stiller, Jenna Elfmanová, Miloš Forman