Zdeňka Rybová, viceprezidentka Hnutí Pro život, poskytla Magazínu ChristNet.eu svoje svědectví z pochodu Pro život. Pochod jí vlil novou naději, že její práce má smysl. Setkala se totiž s chlapcem, který díky potratu nemusel přijít na svět.

"Mám z pochodu krásný osobní zážitek. Na konci, už po ukončení celé akce na Václavském náměstí mě oslovila paní ve věku asi 55 až 60 let, která se informovala o Hnutí Pro život, členství a možnostech, jak myšlence "matkám pomoc - dětem život - veřejnosti pravdu" pomoci.

Chvíli jsme spolu hovořily a ona mi pak povídala svůj příběh: asi ve 40 letech otěhotněla. Lékaři v době před asi 15 lety nebyli pochopitelně (dnes je to velmi podobné) nakloněni graviditě v tak vysokém věku a mluvili s ní o tom, že dítě bude postižené, nemocné, narodí se mrtvé, ona zemře apod.

Tomuto tlaku nepodlehla. Skončilo to happyendem, má dnes chlapce, který je v pubertě a který ji, když mu bylo deset a když si spolu o těchto okolnostech povídali, řekl: "Maminko, já jsem strašně rád, žes mě nenechala zabít."

Dneska jí děkuje téměř každé ráno a říká, že je moc rád, že má tak statečnou matku. Byl také na pochodu, seznámila jsem se s ním a měl s sebou několik spolužáků ze své třídy, které pro myšlenku ochrany lidského života před narozením svým konkretním životem získal.

Pro tyhle lidí má moje práce smysl."