Jak vypadal Ježíš Kristus zajímá nejednoho křesťana. Existuje jakýsi vzor Ježíše, který je univerzálně přijímán po celém světě. Člověk nemusí vidět žádnou popisku k obrazu, a přesto při pohledu na obraz představující Ježíše dokáže odhadnout, o koho se jedná. Ježíšova podoba od britského experta Richarda Neava je však zcela jiná.

Titiánův Daňový peníz (detail)Světle hnědé, vlnité, po ramena sahající vlasy a jemná, samozřejmě bílá, tvář - tak si většina lidí představuje Ježíše. Z bible se nám však žádný obraz Ježíše nezachoval. Prvotní křesťané používali jako obrazy většinou jen znaky ryb a kříže. Mezi křesťany mohlo mít ještě vliv to, že židé zobrazování Boha zakazovali. Ostatně to ani nešlo, protože jediný, kdo kdy podle bible viděl Boha, byl Mojžíš, a to ještě jen zezadu.

Ježíš se začal ve větší míře zobrazovat až ve středověku. Aby byl přijatelný pro tehdejší křesťany, umisťovali jej malíři do tehdejšího prostředí. Středověký Ježíš Poslední večeře Leonarda da Vincihoproto nosí středověké oblečení. Na obraze Poslední večeře od Leonarda da Vinciho sedí, ač se ve starověké Palestině u jídla leželo. A na všech obrazech má bílou tvář. Ta byla původně přidána kvůli křižákům. Křižáci považovali všechny lidi, kteří nebyli bílí, za nekřesťany.

Britský expert Richard Neave vymodeloval pomocí nejmodernějších vědeckých a počítačových postupů pravděpodobnou tvář Ježíše Krista. Výsledkem jeho práce objednané pro dokumentární pořad britských televizních stanic BBC a Discovery a francouzské France 3 s názvem Boží syn je však podoba značně vzdálená od té, jakou ji znají křesťané na jeho idealizovaných vyobrazeních.

Model Ježíše podle BBCTvář byla vymodelována pomocí vzorku lebky nalezené v náhodně objevené hromadě koster v Jeruzalémě, jejíchž hrob byl objeven při výstavbě ulice. Vnější vzhled pak dotvořil pomocí techniky na identifikaci obětí požárů a vyobrazení Ježíše Krista z 1. až 3. století našeho letopočtu nalezených v synagogách v severním Iráku.

S přihlédnutím k druhu lidí, kteří žili na Blízkém východě v 1. století před naším letopočtem měl tedy spíše širokou a osmahlou tvář, vyčnívající nos, krátce přistřižené vlasy a pěstěný plnovous.

BBC samozřejmě neříká, že takto Ježíš skutečně vypadal. Výše uvedený obraz má být podle BBC model, jak asi mohl vypadat, a to na základě soudně-lékařských, archeologických a antropologických poznatků. "Pochopitelně to není skutečná tvář Ježíše, protože jsme nepracovali s jeho skutečnou lebkou," uvedl pro agenturu AFP Jean-Claude Bragard, televizní producent série, pro kterou se výzkum uskutečnil. "Je to však dobrý výchozí bod pro to, jak přehodnotit naše názory na jeho tvář."