V Británii těchto dní se šíří e-mail, oznamující, že že Jedi, víra objevující se ve filmu Hvězdné války (Star Wars), se stane oficiálně uznaným náboženstvím, pokud ji jako vyznání uvede při sčítání lidu v Británii 29. dubna dostatečný počet lidí. Podle BBC je to ale nesmysl.

Mistr Joda
Foto: www.starwars.com

E-mail říká, že pokud víru Jedi uvede alespoň 10 000 lidí, stane se toto náboženství "plně uznávaným a legálním náboženstvím" v Británii.

Britské ministerstvo vnitra tuto zprávu dementovalo a oznámilo, že nezáleží na tom, kolik lidí deklaruje, že víru vyznává.

Podobný e-mail koloval minulý měsíc i po Novém Zélandu, kde se rovněž konalo sčítání lidu. Tam ale stačilo, jak stálo v e-mailu, jenom 8 000 "věřících".

Fanoušci sci-fi se obvykle dělí na dva druhy. Jeden miluje seriál Star Trek, druhý zase Hvězdné války. Jen ale málo z fanoušků Hvězdných válek by ale bylo schopno říci, že vyznává víru Jedi.

Ministerstvo vnitra však tvrdí, že se to neprosadí. Každý člověk si při sčítání může vybrat z asi 100 nabízených náboženství. Víra rytířů Jedi však mezi nimi není. "Pokud deset lidí, 10.000 nebo 50.000 lidí, napíše při sčítání do kolonky ostatní vyznání Jedi, nijak na to nebude ve výsledcích reflektováno," říká mluvčí ministerstva vnitra. Kolonka "ostatní" bude totiž sčítána pod jedním kódem, zatímco ostatní náboženství mají každá vlastní kód.

"Při posledním sčítání, kde jsme se ptali na vyznání, mnoho lidí, kteří zřejmě žádné nevyznávají, tam uvedlo svůj fotbalový klub," dodal mluvčí. "Avšak nezáleží na tom, jestli tam vyplníte Jedi, Manchester United, Chelsea nebo cokoli jiného. Je to celé chybné a na sčítání to nebude mít žádný vliv."

Jedi je náboženství hrdinů Hvězdných válek a ústředním bodem je víra v sílu tvořenou všemi žijícími lidmi, proto je užívána fráze "dovol, aby síla byla s tebou". "Ta nás obklopuje a proniká námi. Spojuje naši galaxii dohromady," říká mistr Jedi Alec Guiness ve Hvězdných válkách natočených v roce 1977. "Pamatuj, koncentruj se na okamžik. Prožívej, nemysli. Důvěřuj svým instiktům," zasvěcuje zase mistr Qui Gon Jinn.

Někteří fanoušci to neberou jako žert a předsevzali si za svůj osobní úkol vytvořit z Jedi náboženský kánon, jehož posvátným textem bude scénář filmu. Fanoušci se scházejí zejména na internetu na situ The Jedi Creed, kde vystupují pod jmény jako Jedi Relan Volkum nebo Lord Scorn. Diskutují pak nad takovými otázkami jako "Měli by Jedi pracovat pro vládu?" nebo "Zvracení: Nechutnost, nebo lekce ze života?"

Podle Muriel Verbeeck, který se náboženstvím Hvězdných válek na své internetové stránce zabývá, má jedi náboženské prvky. George Lucas, autor, producent a režisér Hvězdných válek si podle něj vypůjčil prvky buddhismu, taoismu, ale i křesťanství, judaismu a islámu. Rozebírá nejen vyznávání Síly, ale dokonce dokumentuje polemiku a protesty, které se mezi křesťany ohledně Síly a náboženství Hvězdných válek objevily.

Mnozí křesťané proti Hvězdným válkám protestovali před branami kin, tvrdíce, že Síla je od satana.

Oficiální site Hvězdných válek uvádí, že před Říší, existoval svatý muž, který si jako první uvědomil mystické energetické pole, nazvané Síla. Síla se dělí na dvě části: na dobrou Ashla a na zlou Bogar.

Na internetu je možno nalézt site věnující se výcviku rytířů Jedi.

Na obsahu článku se podílela ČTK