Jste-li na cestě Francii z Villefranche-sur-Saône směrem na Bourg en Bresse a máte nějakou tu chvilku nazbyt, neváhejte a navštivte jednu nenápadnou vísku jménem Ars-sur-Formans. Kromě cedule Village du Saint-Curé (vesnice svatého faráře) nic nenasvědčuje tomu, že by tato malá, klidná a celkem zastrčená víska mohla skrývat něco pozoruhodného.

Ilustrační foto: francouzský vesnický kostel
Foto: Michael John Kielty/CORBIS

Teprve když sejdete či sjedete (já jsem šel po vlastních nohách) z hlavní silnice a vydáte se jižním směrem, otevře se vám pohled, který byste v těchto místech jen stěží čekali, a přímo před sebou můžete spatřit farní kostel zasvěcený nejvýznamnějšímu obyvateli této obce v historii – sv. Janu Maria Vianneyi, faráři arskemu – a k němu přiléhající baziliku.

Kostel i bazilika, tvořící jeden chrámový prostor, v sobě skrývají různá zajímavá zákoutí. Můžete se např. podívat do kaple, kde sv. Jan Maria Vianney zpovídal může, ženy ... V jedné z bočních kapli pak v klidu odpočívají jeho tělesné ostatky.

Pár kroku od kostela se nachází dům, v němž sv. farář arský žil. Jeho vybavení a zařízení je velmi prostě, stejně jako byla prostá i zbožnost jeho obyvatelé.

Zajímá-li vás, čím vlastně byl a je tento muž, o kterém jste možná nikdy neslyšeli, tak významný, budete možná zklamání. Nebyl nijak významný. Vyrůstal za dob francouzské revoluce, která se přes Francii přehnala jako vichřice, odnášejíc s sebou nenávratně značnou část francouzského duchovního a kulturního bohatství. Grenobelský kněžský seminář vystudoval snad jen díky Boží prozřetelnosti a ani jako kněz nebyl žádným věhlasným teologem či kazatelem.

Proto ani v Ars nenajdete žádná místa „zázraku“ či jiných výjimečných události. Je to vesnice tichá a klidná a poštěstí-li se vám navštívit ji v době, kdy do ní nesměřují davy poutníků, můžete ji poznat tak, jaká možná byla i za času sv. faráře arského v 19. století. Avšak právě toto ticho a klid je tím nejkrásnějším, co můžete v Ars potkat. Možná se vám potom, tak jako mne, ani nebude chtít vracet do našeho rušného a neklidného světa.