Děkuji za pozornost Našemu času, že si všiml rubriky ohlasů v Lidových novinách (LN), která reagovala na polemický článek pana Václava Klause.  Je jen škoda, že pan Ivo Švorčík nenašel čas na to, aby četl dokument České biskupské konference Pokoj a dobro.  Když jsem četl výrazně zkrácenou verzi svého příspěvku v LN, byl jsem posmutnělý. Vyzněla agresivně. Využita byla jen ta nejtvrdší slova, která jsem napsal.  Můj článek byl příspěvkem do rozhovoru.

Václav Klaus s manželkou před chatou
Foto: Miroslav Zajíc/CORBIS

Když jsem si přečetl výňatky z výňatku v Našem čase, skoro jsem se nepoznával. Taky se povedl docela zajímavý přebrept (ty se vedou i nám v Náchodském zpravodaji), že je ve větě: "Jestliže nedoprovodíme do hrobu biologicky zestárlý komunismus nenávisti a třídního boje a do soudních síní nedostaneme novodobé zločince v ekonomické a mravní oblasti, pak nemůžeme nic (namísto zveřejněného noc) nového začít."

Má to jen jednu docela zajímavou souvislost. Všechno dobré se v biblických dějinách začíná v noci. O Vánocích se připomíná narození Ježíše Krista. To byly noce!  A o Velikonocích jeho pro  všechny lidi zachraňující smrt na kříži!  To byla noc! Takže se na Náš čas za tuto změnu v textu vůbec nezlobím.

Větší pozornost bych však věnoval jiným novinám. Před časem (2. 5. 2001) se v MF Dnes sešli dva pánové na jedné stránce vedle sebe. Psali na jedno téma a stejným stylem.  Pan Miloslav Mrština, předseda ČSSD v Královéhradeckém kraji a pan Miroslav Rousek, čestný předseda Národně sociálního bloku, který sdružuje organizace známé pod jmény Národní Aliance a Národní Odpor či Vlasteneckou republikánskou stranu, psali o náchodském Beránku, který jim leží stále v žaludku, i když není ani jedno vyšetřování na jejich udání, které by na konec nebylo odloženo.

To slovo "sociální" mají obě uskupení jak ČSSD, tak NSB v sobě, ale ptám se na to, co má společného ČSSD se současným neonacismem?  Jak se na to můžete dívat, řadoví členové vládní strany, která má svoje dobré místo na politické scéně této země?   Kdo sleduje prohlášení  Národně sociálního bloku, ten nemůže přehlédnout fašizující tendence tohoto uskupení, zjednodušování a překrucování skutečností našeho společného života v posledních deseti letech.

Kdo se nevyzná v základních skutečnostech akciové společnosti Beránek Náchod, o které píší v MF Dnes jmenovaní pánové, nedokáže vyřešit nezaměstnanost či jiné tíživé sociální problémy. Pokračující pomlouvání a osočování slušných lidí a zájem zlikvidovat vedení radnice v Náchodě nejdou přehlédnout. Pan Švorčík mi připsal Kvasnička versus Klaus. V tuto chvíli jsem zcela za svým starostou, Klausovým mužem, i když mu můžu občas něco mít za zlé. Nového starostu si chci zvolit v řádných volbách.

Větší pozornost by měla být také věnována listu Národně sociálního bloku Náchodskému nečasu. Když se velkou aktivitou nožiček odkryje peřinka malého dítěte, říkáme, že se dítě odkopalo. Pan Jan Kopal, šéfredaktor Náchodského nečasu a předseda Národně sociálního bloku, se důkladně odkopal v písemném záznamu svého projevu z pražského náměstí Míru, prosloveného 1. 5. 2001. Cítím z toho nepokrytý nacismus a komunismus.

Slibuje tam zcela otevřeně, že… "Má-li  někdo strach, že se při konečném účtování nedostane na všechny zaprodance a zrádce národa, pak věřte, že kandelábrů je u nás dost!" Kdyby to měl vysvětlovat, jistě prohlásí, že si tím kandelábrem chce na ty zrádce posvítit. Myslícímu člověku však neujde souvislost se zúčtováním počítajícím s fyzickou likvidací.

Když mi jeho starší kolega, pan Miroslav Rousek, sípá beze svědků do tváře na liduprázdných radničních chodbách, že mne zlikviduje, snažím se to snést. Ale nepřipadá mi to normální. Tady se už ptám, zda se to měsíční čtení v Náchodském nečase tak líbí všem občanům, že k tomu mlčí? Nebo se tak bojí neonacistů nebo zkorumpovaných představitelů státní moci, že dělají, jako by to neslyšeli? Bude to u nás jako v dnešním Španělsku, kde je vražděn politik za politikem?

Pan Miroslav Rousek napadl v Náchodském nečase z května 2001 také člena redakční rady Náchodského zpravodaje, pana Libora Fiedlera. Pracuje v redakční radě dva měsíce a jeho jednání nijak nedává za příčinu, abych jej označoval za komunistu a milicionáře. Je mi poměrně jedno, za kterou stranu tam je a jsem ochoten přehlédnout i to, že rada města nedodržela statut, který sama schválila, a neptala se mne na jeho jmenování předem. Pan Fiedler je kolega při práci na  Náchodském zpravodaji, který slouží občanům. Toť vše. To jsou tu jiní, kteří se zapřísahají čistým rejstříkem, se chovají jako komunisté a fašisté. Třeba se to na ně jen neví, že byli spolupracovníky StB či přímo nomenklaturními kádry. Ale když se tak chovají dnes, nedá se to přehlédnout.

Pana Rouska a další jmenované mám rád tak, jako každého dalšího člověka. Pan Rousek je starý muž, ke kterému je třeba mít úctu. To ovšem neznamená, že budu mlčet na to, co se pokouší dělat a říkat. Nebudu mlčet a asi nebudu sám. V plné demokracii je místo pro všechny projevy, které jsou v mezích zákona a slušnosti. Ať pánové z NSB mluví, alespoň víme, co neonacisté říkají, my jim budeme odpovídat.

Věřím, že přátelský vztah s panem ředitelem OŘ PČR v Náchodě, se kterým je často pana M. Rouska vidět, vede k tomu, že jsou projevy NSB pečlivě monitorovány. 19. 4. 2001 na debatě o prevenci kriminality přiznal pan Radek Jiránek z příslušného odboru Ministerstva vnitra ČR, že proti extrémismu nemají žádnou prevenci. Třeba je naše OŘ PČR o krok napřed.

Autor je kazatelem Církve bratrské pověřeným spoluprací s médii