Zatímco u nás není křesťanský jazz příliš obvyklý, na Slovensku mají minimálně jednu zajímavou kapelu tohoto stylu. Říká si April Quintet a jejím šéfem je Martin Michelčík, bratr Mikiho Mikelčíka z rockové skupiny Credo.

Ilustrační foto: trumpeta s prsty
Foto: Corbis

Víceméně pro vlastní potřebu si April Quintet natočil CD se záznamem části loňského turné Šanca pre lásku. Nahrávka obsahuje swingové úpravy známých spirituálů a také dvě vlastní písně Martina Michelčíka.

V bratislavském studiu Lux nahrává své první album kapela Heaven’s Shore. Má mezinárodní (slovensko-anglické) obsazení, hraje keltskou hudbu s makarónskými (konkrétně slovensko-anglickými) texty. V noci z 30. dubna na 1. května kapela hrála v Nesovicích na Vyškovsku na festivalu Belltine, v květnu její členové navštívili také Radio Proglas.

Folková kapela Jocara pochází z Ružomberka, a tudíž z okruhu křesťanských kapel, které se vydělily z pěveckého sboru Juventus (další takovou jsou například Mimicry). Pod vedením Rasťo Galana hraje Jocara příjemné folkové písničky s působivými texty, které často tnou do živého (ať už jde o tematiku potratů, partnerských vztahů, nebo o vztah člověka k Bohu). Album Vlastnoručný podpis vyšlo v Bratislavě na značce Lux.

A do čtvrtice ze Slovenska: Ľubo Kuniak, v současné době jediný stálý člen projektu Nový svet, odrostl na novoromantické elektronické hudbě. Vliv Depeche Mode nebo raných Duran Duran je cítit i z jeho prvního alba, na kterém zpívané modlitby podbarvuje právě syntezátorová elektronická hudba.

Nové instrumentální album natočil kytarista Phil Keaggy. Známý virtuóz si na novince Lights Of Madrid vystačil s akustickou kytarou, které pouze vypomáhají smyčce, případně klidnější rytmika.

Pokud máte rádi keltský folkrock, doporučuji loňské album americké kapely Ceili Rain. Místy je více rockové než “etnicky keltské”, avšak vliv tradiční hudby Irů a vůbec obyvatel britských ostrovů (a tudíž předků Američanů) se na nahrávce s celkem vtipným názvem Erasers On Pencils (Gumy na tužkách) nezapře.

Výběr největších hitů vyšel skupina DC Talk. Komu její rockový crossover příliš nevoní, může sáhnout po výběru skladeb, které za deset let (1988–98) natočil norský Oslo Gospel Choir. Obě kolekce jsou v distribuci i v naší republice.