Moon a jeho stoupenci tvrdí, že je druhým Kristem (třetím Adamem), který přišel dokončit poslání Ježíšovo. Jeho manželka Hak Ča Han je nazývána "Matkou vesmíru" a jejich sňatek je tzv. "Beránkovo manželství". Jak přišel reverend Moon ke svému poslání?

Reverend Moon na Milingově svatbě
Foto: Corbis

V souvislosti s nedávným případem svatby arcibiskupa Milinga se členkou Církve sjednocení při obřadu v New Yorku, se několik čtenářů Magazínu ChristNet.eu dotazovalo na podrobnosti vzniku této "církve"a na to, kdo je to reverend Moon. Proto jsme pro vás připravili stručné informace o jejím zakladateli.

Sun Myung Moon (Mun Son-Mjong), zakladatel proslulé sekty nazývané Církev sjednocení, známé též pod názvem Moonova sekta, se narodil 6. ledna 1920 v Severní Korei. Pocházel z osmi dětí a mládí strávil na rodinné farmě ve vesnici Kwangdžu. Po studiu základní školy byl poslán svými rodiči na střední školu do Soulu, kde se seznámil s letniční církví.

Když bylo Moonovi šestnáct let, zjevil se mu prý o velikonocích Ježíš, který mu sdělil , že je očekávaným spasitelem a že má dokončit jeho dílo. Následných devět let se pak Moon měl připravovat na své obtížné poslání.

V roce 1946 Moon odcestoval do Jižní Koreje, kde se setkal s Pekem Munem Kimem, který ho veřejně vyhlásil za spasitele.

V témže roce Moon založil "Broad See Church" (Církev širého moře) a začal kázat. V letech 1946-50 byl Moon uvězněn v Severní Koreji. Moon tvrdí, že byl odsouzen za protikomunistickou činnost a že byl tři roky mučen. Sám tuto skutečnost přirovnává k utrpení Kristovu.

V jedné moonovské brožuře se tvrdí, že "přišla policie a nevinný muž Moon by krutě zbit a vyhozen na zmrzlou zem". Učedníci chtěli pohřbít mrtvé tělo, ale tu si všimli, že Moon ještě dýchá. Do třech dnů byl Moon už zdraví a vesele zase kázal.

Jiné zdroje ale uvádí, že byl Moon uvězněn pro cizoložství a bigamii. Protikomunistickou práci prý zorganizoval až v roce 1962.

V roce 1950-54 pracoval Moon jako přístavní dělník a seznámil se s Hje Won Ju (vynálezcem vzduchovky), díky kterému získal nebývalou prosperitu. V roce 1954 si pak zakládá vlastní církev.

Stejný rok opouští Moona jeho manželka, o které později začal vyhlašovat, že "nemohla porozumět jeho poslání."

Pokračování článku