Když tak o tom přemítám, veřejné vysvětlování něčeho nevysvětlitelného, čím je i spolupráce kněze s StB, už nemá cenu. A to především z důvodu, že po sedmnácti letech od „sametového předání moci“, už nikdo není na žádné vysvětlování zvědavý. Nálepka „estébáku“ je natolik silným Kainovým znamením, že se jí dotyčný nezbaví ani po své smrti. Biblický Kain by o tom mohl povídat…

Otázka legitimnosti otázek
Je legitimní, pokud mě má někdo vést, ptát se na jeho předchozí zkušenosti. Ve vedení by měli stát ti nejlepší z nás. A i biskup se tak musí smířit s tím, že pokud zastává jeden z významných postů ve „vedení“ jakékoliv církve, budou se ho ptát nejen jeho lidé, jak to bylo. Na druhé straně bychom měli dokázat odpustit i vysoce postavenému člověku jeho selhání z minulosti, pokud nás o to žádá a svého chování opravdu lituje, zvlášt když nikdo z nás není bez viny. Vždyť i apoštol Pavel křesťany nejdříve pronásledoval, než se stal apoštolem pohanů. Považuji za přirozené, že hledání pravdy je jednou z nejtěžších věcí, která vždy bude bolet. Ono hledání však nesmí působit dojmem zbrklosti a jednostrannosti na straně jedné, na straně druhé nekomunikativností a ublíženou uražeností.

Není na místě se snažit hodnotit současnou medializaci „spolupracovnických seznamů“ slovy, že jde o „zoufalý“ pokus hledat objektivní pravdu tam, kde už se ji stejně nikdy nedozvíme, nebo o systematickou likvidaci těch, kteří se objevili na seznamech „pekelného stroje“ StB. Vše je jen o tom, že žije ještě příliš mnoho lidí, které legitimní odpověď na otázku seznamů zajímá.

K tomu je třeba dodat, že u mnohých spolupracovníků StB lze jen stěží dohledat jakákoliv fakta o jejich spolupráci, protože většina jejich spisů byla skartována. Na druhé straně i historie potřebuje odstup. Kdo byli ti, co psali spisy na údajné spolupracovníky a agenty? Přece ti nejlepší z nejlepších agentů a spolupracovníků, a to nikdy při pročítání historie nesmíme zapomenout!

Hoď kamenem
Závěrem si položme zásadní otázku, kdo by měl být vlastně viněn? Ten, kdo někoho na seznam estébáků dostal, nebo ten, kdo je tam napsán. Za vyhnání z ráje je vinen had nebo Eva…dost možná, že někdo jiný?!

Kolotoč viny estébáků a svatých byl znovu roztočen. Připomenu, že stále platí presumpce neviny. Ten, kdo hodí kamenem, se musí oprávněně bát, že mu může jiný zezadu rozbít hlavu!

Autor pracuje jako odborný poradce v oblasti komunikace, PR a styku s médii

Související diskuzní forum