Drazí bratři a sestry, drazí mladí!

1. Náměstí sv. Petra dnes patří mladým. Před rokem, uprostřed velkého Jubilea 2000, zde byli starostlivě přijati mladí pocházející z celého světa, kteří přijeli oslavit Světový den mládeže. Dnes se na tomto náměstí – na němž se odehrává tisící generální audience od té doby, co mě Boží Prozřetelnost povolala na místo nástupce Sv. Petra – scházejí tisíce chlapců a děvčat z celé Evropy, kteří připutovali k hrobům apoštolů.

Drazí ministranti! Včera jste v dlouhém průvodu přišli na náměstí sv. Petra, abyste navštívili Baziliku. Tak jste jistým způsobem prodloužili putování, které mladí celého světa započali v Jubilejním roce. Motto vašeho putování ve Věčném městě: „Za nový světu“ je znamení vaší vůle přijmout s velikou vážností křesťanské povolání.

2. Srdečně vás zdravím drazí mladí přátelé a jsem rád, že se toto setkání uskutečnilo. Zvláště děkuji panu biskupovi Martinu Gächterovi, který je president Coetus Internationalis Ministrantium (Mezinárodního sdružení ministrantů), který mně předal vaše srdečné pozdravy.

Se zvláště velikou radostí se chci nyní obrátit k ministrantům z německy mluvících zemí, kteří tvoří početně největší skupinu. Je pěkné, že tak mnoho mladých křesťanů přišlo z Německa!

Vaše služba u oltáře není jen povinnost, ale veliká pocta, autentická posvátná služba. Ohledně této služby vám chci nabídnout několik myšlenek.

Ministrant nosí zvláštní oblečení. To připomíná oblečení, které si každý obléká, když je v Ježíši Kristu přijat v komunitě. Především chci připomenout křestní oděv, kterému sv. Pavel připisuje hluboký význam: „Neboť vy všichni, kteří jste byli pokřtěni v Krista, také jste Krista oblékli“ (Gal 3,27).

A i když vy, drazí ministranti, již více neoblékáte křestní oděv, oblékáte tento ministrantský. Ano, křest je výchozím bodem vaší „autentické liturgické služby“, která vás staví po bok vašich biskupů, kněží a jáhnů (srov. Sacrosanctum Concilium, 29).

3. Ministrant zastává významné místo při liturgických slavnostech. Kdo přisluhuje při mši svaté, dělá to před očima celého společenství. Zblízka prožívá, že Ježíš Kristus je přítomný a působící v každém liturgickém úkonu. Ježíš je přítomný když se komunita sejde k modlitbě a k chvále Boha. Ježíš je přítomný ve Slově čtení z Písma svatého. Ježíš je přítomný především v Eucharistii ve způsobách chleba a vína. On jedná skrze kněze, který „in persona Christi“ slaví mši svatou a vysluhuje svátosti.

Tímto způsobem jste v liturgii něčím daleko víc, než jen „pomocníci kněze“. Jste především služebníci Ježíše Krista, věčného a nejvyššího Kněze. Vy ministranti jste tak zvláštním způsobem povoláni být mladými přáteli Krista. Snažte se prohlubovat a rozvíjet toto přátelství s Ním. V Ježíši najdete opravdového životního přítele.

4. Ministrant má v ruce často svíci. Jak nevzpomenou na to, co říká Ježíš v Horském kázání: „Vy jste světlo světa“ (Mt 5,14). Vaše služba se nemůže omezovat jen uvnitř kostela. Ona musí vyzařovat v každodenním životě: ve škole, v rodině, a v různých prostředích společnosti. Poněvadž kdo chce sloužit Kristu uvnitř kostela, musí být Jeho svědkem všude.

Drazí mladí přátelé! Vaši současníci očekávají opravdové „světlo světa“ (srov. Jan 1,9). Nedržte váš svícen jen v kostele, ale neste pochodeň evangelia všem, kdo jsou ve tmě a prožívají těžké chvíle své existence.

5. Mluvil jsem o přátelství s Ježíšem. Byl bych rád, kdyby z toho přátelství vyprýštilo něco více. Bylo by moc pěkné, když by někdo z vás mohl objevit povolání ke kněžství! Ježíš Kristus nezbytně potřebuje mladé lidi, kteří by se mu nabídli k dispozici s velkodušností a bez výhrad. Mimoto by Pán mohl povolat k zasvěcenému životu také některou z vás děvčata, do služby Církvi a bratřím. Také ty, kteří jsou povoláni k manželství, služba ministranta učí, že autentická jednota musí vždycky zahrnovat disponibilitu k vzájemné a nezištné službě.

Na závěr sv. Otec udělil všem své apoštolské požehnání.

Za poskytnutí textu děkujeme české redakci vatikánského rozhlasu.