Vatikán chce využít nadcházející konference OSN o rasismu, která začíná v pátek v jihoafrickém Durbanu, k prosazení svého názoru o experimentech s lidskými embryi, které by podle něho mohly vést ke vzniku nové formy otroctví. Informoval o tom ve svém neoficiálním stanovisku, které k této záležitosti zveřejnil.

Katolická církev v dokumentu vyjádřila obavy z "nových a dramatických forem diskriminace, jež by se mohly týkat mimo jiné nenarozených dětí jako předmětu experimentů a technologických zásahů". Jako příklad uvádí Vatikán umělé oplodnění, využívání "nadbytečných" embryí a takzvané terapeutické klonování.

"Zde spočívá riziko nové formy rasismu, neboť rozvoj těchto metod může vést ke vzniku jakési podkategorie lidských bytostí, pouze pro účely některých jiných. To by byla nová a hrozivá forma otroctví," uvádí se v dokumentu katolické církve.

"Bohužel, nemůže být popřeno, že pokušení eugeniky (zušlechťování lidské společnosti) je stále latentní, zvláště pokud jej využívají mocné komerční zájmy," stojí v prohlášení, které vyzývá vlády a vědce k opatrnosti v úsilí stvořit prostřednictvím genetické manipulace dokonalejšího člověka.

Jedním z hlavních témat konference OSN o rasismu bude požadavek potomků afrických otroků na odškodnění. Zastánci vyplacení náhrady tvrdí, že zbývá vyřešit několik otázek. Reparace prý budou zahrnovat nejméně zrušení miliardových zahraničních dluhů afrických zemí a financování sociálních, vzdělávacích a zdravotnických programů.

V materiálu katolické církve se píše, že stanovení odškodného bude zřejmě složitější. Vatikán rovněž navrhuje "omluvu nebo vyjádření lítosti postiženému státu zemí zodpovědnou za spáchané zlo".

"Není úkolem církve, aby předložila technické řešení takového komplexního problému. Svatý stolec si ale přeje zdůraznit, že potřeba reparací posiluje závazek poskytnutí značné pomoci rozvojovým státům, závazek který spočívá převážně na vyspělejších zemích."

Papež Jan Pavel II. považuje téma usmíření za prioritu svého působení v čele katolické církve. Již několikrát vyjádřil lítost nad chováním církve v minulosti například vůči Židům nebo pravoslavným křesťanům. Při návštěvě Afriky v roce 1992 požádal papež o odpuštění pro katolíky, kteří se podíleli na obchodu s otroky.

Obsah článku dodala ČTK