Američané nyní často hovoří o Bohu. O Bohu se také třikrát zmínil americký prezident Georgie W. Bush ve svém „válečném“ projevu, který pronesl v pátek na půdě Kongresu. Podívejme se na tento projev z náboženského hlediska.

Slovo „Bůh“ (God) použil Bush třikrát. Poprvé, když se zmiňoval o americké hymně Nechť Bůh žehná Americe. Podruhé hovořil o tom, že Bůh není neutrální ke strachu a krutosti. S Bohem také ukončil svůj projev, když říkal: „Nechť nás Bůh naplní moudrostí a ať střeží Spojené státy americké. Děkuji vám.“

O modlitbě se zmínil šestkrát. Nejprve vzpomínal na dny po útoku, kdy se lidé modlili v angličtině, hebrejštině i arabštiny. Nezmínil přitom ale španělštinu. Španělsky při tom mluví desítky milionů věřících v USA.

Podruhé a potřetí vzpomínal na modlitby za Spojené státy v Soulu a v mešitě v Káhiře. Počtvrté mluvil o tom, že na všechny, kdo nějak v této situaci pomáhají, „pamatujeme ve svých modlitbách“.

Pátá a šestá zmínka byla obzvláště významná. Když hovořil o tom, co je třeba udělat, řekl také: „A konečně, prosím neustávejte v modlitbách za oběti teroru a za jejich rodiny, za lidi v uniformách a za naši velkou zemi. Modlitba nás utěší v našem smutku a pomůže nám posilnit se na cestu, která nás čeká.“

Bush se zmínil o tom, že teroristické praktiky byly odmítnuty muslimskými učenci a většinou muslimských duchovních. Islám je podle něj mírumilovné učení. Teroristé pak zabíjejí křesťany a židy.

Osama bin Ládin spojil s Islámským džihádem a Islamistickým hnutím Uzbekistánu. O situaci v Afghánistánu mimo jiné řekl: „Náboženství tam může být praktikováno jenom jak diktují jejich vůdci.

O islámu pronesl: „Chci také hovořit dnes večer k muslimům po celém světe. Respektujeme vaši víru. Je svobodně praktikována milióny Američanů a dalšími milióny v zemích, které Amerika počítá za své přátele. Je to dobré a mírumilovné učení a všichni, kdo páchají zlo ve jménu Alláha se rouhají Alláhovi. Teroristé jsou zrádci své vlastní víry, pokoušející se, v důsledku, unést islám samotný. Nepřítelem Ameriky není množství islámských přátel, není to množství arabských přátel. Naším nepřítelem je radikální síť teroristů a každé vláda, která je podporuje.“

Podle Bushe je jedním z důvodů, proč teroristé nenávidí USA, svoboda náboženství. Chtějí proto vyhnat křesťany a židy z mnoha oblastí Asie a Afriky. Přejí si také svrhnout současné režimy v mnoha moderních muslimských zemích.