Co by si Ježíš pomyslel o neochotě vyspělých zemí realizovat dohody z Kjóta o klimatických změnách? Podle švýcarského teologa Lukase Vischera se "stejně jako v dobách Ježíše spokojíme s předpovědí počasí na další den, ale zavíráme oči před dlouhodobým nebezpečím. Vy/my pokrytci!"

Tato současná interpretace pasáže z evangelia (Lukáše) je součástí řady úvah o změnách klimatu - jak teologických, tak vědeckých - které právě zveřejnila ekumenická organizace zabývající se otázkami životního prostředí ECEN.

Brožuru s názvem "Klimatické změny - výzva pro evropské církve" pro ECEN připravil tým vědců a teologů z různých křesťanských větví, včetně protestantů, pravoslavných duchovních a římských katolíků ze západní i východní Evropy.

Podle ECEN představují "klimatické změny novou a naléhavou výzvu pro církev. Navzdory vědeckým důkazům se průmyslové státy vyhýbají realistickým opatřením".

Konference o změnách klimatu v Haagu loni v listopadu skončila neúspěchem a Spojené státy, které mají nejvyšší míru emisí oxidu uhličitého na světě, se nedávno rozhodly odstoupit od protokolu z Kjóta o snižování emisí z roku 1997.

"Odstoupení USA od kjótských dohod ponechává evropské národy s dilematem. Budou následovat Ameriku?", ptají se autoři studie.

V tomto kontextu musí prý křesťanská církev hrát zvláštní roli. "Průmyslové země jsou celkem vzato historicky křesťanské. Dourčité míry je tedy důvěryhodnost křesťanského poselství v Evropě v sázce. Převálcují vlastní zájmy princip odpovědnosti a solidarity? Nebo budou křesťanské kořeny evropských národů dost silné, aby vyrašily do nové a konstruktivní větve?"

Brožura o klimatických změnách je dostupná v anglickém a německém jazyce a může být stažena z internetových stránek ECEN

Na timto članku se spolupodilela agentura ČTK.