Svědkové Jehovovi vyhrávají v poslední době jeden soudní spor za druhým. Spory jsou zajímavé jednak co do obsahu, jednak co do mediálního využití. Poslední spor vyhráli v pátek a týkal se odmítnutí výpovědi při maření dozoru nad církvemi a náboženskými společnostmi.

Nejvyšší soud dospěl minulý týden k závěru, že svědek, kterého soudce řádně nepoučí, kdy smí výpověď odmítnout, se nemůže dopustit trestného činu křivé výpovědi. V té souvislosti zrušil jedno předlistopadové odsouzení za křivou výpověď. Letitá kauza se týkala muže, jenž u soudu odmítl vypovídat proti člověku obžalovanému z nyní již zrušeného trestného činu - maření dozoru nad církvemi a náboženskými společnostmi.

Ilustrační foto
Foto: Corbis
Nejvyšší soud zrušil verdikt, jímž českobudějovický soud v roce 1977 poslal na šest měsíců do vězení Jiřího Pokorného. Jeho právní zástupce Lubomír Müller to v pátek sdělil ČTK. Nejvyšší soud se případem zabýval z podnětu ministra spravedlnosti Jaroslava Bureše. Lubomír Müler je právní zástupce náboženské společnosti Svědkové Jehovovi.

Pokorný se trestného činu údajně dopustil tím, že odmítl vypovídat proti Vladislavu Sloupovi, jenž jako svědek Jehovův vykonával náboženskou činnost bez předchozího souhlasu komunistického režimu. Mlčení Pokorného soud tehdy vyložil tak, že zamlčel důležité skutečnosti, a odsoudil ho.

Nejvyšší soud však nyní ze spisu zjistil, že Pokorný nebyl jako svědek řádně poučen. Soudce mu při procesu před 24 lety sice řekl, že musí vypovídat, nepoučil ho ale, kdy může výpověď odmítnout. "Svědek, který není soudem řádně poučen, se nemůže dopustit trestného činu křivé výpovědi," citoval advokát Müller předsedkyni senátu Nejvyššího soudu Danuši Novotnou.

Sloupovi tehdy soud vyměřil půlroční vězení, tedy stejný trest jako Pokornému. Sloup byl po listopadu 1989 automaticky rehabilitován na základě zákona o soudních rehabilitacích, s Pokorným to bylo složitější. Křivá výpověď je totiž obecně kriminální čin a na něj se zákon o soudních rehabilitacích nevztahuje.

Až v roce 1994 byl Pokorného trest zrušen na podkladě zákona o protiprávnosti komunistického režimu. Ve výroku o vině však verdikt z roku 1977 platil stále.

Jiný případ vyhráli svědkové Jehovovi 9. října. Komunistický režim jim zabavil v prosinci 1986 papír pro tisk náboženské literatury. Ten nakonec ve sklepeních tehdejší Městské prokuratury v Praze zničilo vlhko a hlodavci. Soudní spor tak byl veden ve věci o náhradu škody za téměř 1500 balíků zničeného kancelářského papíru.

Další spor se týkal papíru zabaveného v září 1986.

Svědkové Jehovovi se však nesoudí jen v Česku. 23. února vyhráli v Moskvě spor proti Moskevské prokuratuře, která se je snažila postavit mimo zákon.

Každý vyhraný spor se svědkové Jehovovi snaží široce medializovat. Jejich příspěvek dokonce vyšel ve sborníku nakladatelství Votobia týkající se médií u nás.

Na obsahu článku se spolupodílela ČTK