Umíte si představit, že by se na obrazovce vašeho televizního přijímače pravidelně objevoval pořad o dění ve světě křesťanské hudby, pořad, v němž byste mohli sledovat rozhovory, videoklipy a kdoví co ještě? Zkuste to. Na Slovensku už takový mají, jmenuje se Půltón.

„No jo,“ už vás slyším říkat, „na Slovensku je mnohem víc křesťanů, to se u nás hned tak povést nemůže…“

Nezoufejte, není to tak zlé. Na komerční televizi se křesťanského Esa asi opravdu hned tak nedočkáme, sledovalo by ho málo lidí, a tak by si na sebe nevydělal. V televizi veřejnoprávní je to jiné. Ta musí vysílat i pro menšiny, a proto má také „tvůrčí skupinu náboženských pořadů“. Česká televize je navíc celkem demokratická instituce a do značné míry se řídí tím, co diváci požadují nebo kritizují. Ostatně –  právě jim, plátcům koncesionářských poplatků, vpodstatě „patří”.
 
A teď přijde to nejdůležitější. Je to na nás, jestli se křesťanského hudebního pořadu dočkáme. Nemůže nám ho zajistit jenom „náboženská” tvůrčí skupina, i kdyby stokrát chtěla. Vysílací čas si totiž nemůže zajistit sama, ten udělují nadřízení. A ti se dají ovlivnit hlasem lidu. Jako křesťané jsme myslím zvyklí se se svými žádostmi obracet na nejvyšší místa, takže se nebojte a napište přímo panu generálnímu řediteli Jiřímu Balvínovi. (Pamatujte na biblický verš „Nemáte, protože neprosíte…”)

Zkuste popsat, jaký pořad byste si přáli v České televizi vídat, co by mělo být jeho obsahem, třeba i to, kdy by se měl vysílat... cokoli. Když se u „pana generálního“ sejde několik  set nebo aspoň desítek žádostí na jedno téma, je úspěch téměř zaručen. To stojí za zkoušku, ne? Ale prosím, pište sami za sebe, žádné petice. Česká televize se nechává (celkem výrazně a s potěšením) ovlivnit názory svých diváků, ale nátlakové skupiny v ní nejsou příliš oblíbeny...

Takže, pusťte si své oblíbené cédéčko, připravte si papír a můžete začít kousat tužku. Ještě nápověda, co napsat na obálku: Česká televize, gen. ředitel Jiří Balvín, Kavčí hory, 140 70 Praha 4. Můžete zkusit i e-mail: jiri.balvin@czech-tv.cz .

P.S.: Ještě něco. Pokud se nám to podaří a křesťanského hudebního pořadu se dočkáme, nestačí si jen užívat. Pokud nebudeme do televize dále psát (třeba co se nám na pořadu líbí nebo nelíbí), tak hrozí, že ho ČT – pro nezájem diváků – zase zruší… Tak co, dáme se do toho?