Toto společenství nikoho nepobuřuje: naopak uklidňuje několik euroskeptiků v tomto severoportugalském kraji, zářícím svěží zelení. Venkovský farář Barros, sedmdesátník drobné postavy, popularizuje euro již několik měsíců. Informuje své farníky pěkně jednoho po druhém a bez příkras, jak to má ve zvyku. Obklopen hloučkem posluchačů v kavárně u kostela ve Fafe, plný nadšení a víry v euro, předává informace o zavádění nové měny.

"Někteří mají strach, ale jsem přesvědčen, že si moji farníci velmi snadno zvyknou na novou měnu, možná mnohem snadněji než někteří lidé z měst," říká s širokým šelmovským úsměvem venkovský kněz, který má již více než půl století na starosti tři farnosti.

Otec Barros, který miluje svůj kraj, připomíná, že jeho obyvatelé postupně emigrovali, především do Brazílie a do Francie.

"Říkám svým farníkům, aby neměli strach, bude to stejné, jako když mění escuda za franky nebo realy, což dělají běžně, když navštěvují své příbuzné v zahraničí," zdůrazňuje.

Otec Barros s hrdostí konstatuje, že Portugalsko bude mít silnou měnu, "možná nejsilnější na světě", což by bez Evropské unie nebylo možné. Farníci z diecéze Fafe nezaostávají za městem. Zaokrouhlený kurs escuda k euru (jedno euro se rovná 200,482 escudu) si vcelku osvojili.

V tomto kraji nebyl hlášen žádný případ podvodu, jak tomu bylo v některých jižních izolovaných oblastech Portugalska, kde několik starých lidí důvěřivě předalo své úspory šejdířům, kteří jim slibovali, že jim je vymění za eura.

Portugalská komise pro euro, která téměř nemá prostředky na informační kampaně, vyzvala již v březnu loňského roku církev, jež má na venkově tradičně vliv, aby se zhostila tohoto úkolu. Komise dodává dobrovolným "školitelům" brožurky a prospekty. "Toto partnerství překonalo naše očekávání," zdůraznil předseda komise José Manuel Consiglieri Pedroso. Na výzvu biskupské konference kněží v zemi pořádají informativní schůzky, vyvěšují prospekty u vchodu do kostelů, zveřejňují informace o nové měně v katolických časopisech a v kostelích varují věřící před případnými podvodníky.

Otec Barros však tvrdí, že by pomáhal svým ovečkám pochopit záhady eura i bez biskupského oběžníku. "Moji farníci jsou moji bratři, přátelé, které znám půl století. Jsem jakýsi jejich poradce a důvěrník," vysvětluje. Ačkoli raději vysvětluje vše kolem eura každému zvlášť, zúčastní se kolektivní informační kampaně, kterou dvacítka kněží z diecéze Fafe zahájí v prosinci za podpory obecních úřadů, které dají k dispozici místnosti pro schůzky.