V loňských novinách (LN 29.12. 2001) jsem se o Vánocích dozvěděl, že Řím zapálili možná křesťané. Pokud je vědecká práce na úrovni liberální studie z počátku minulého století, pak je chabá.

Chabý byl i článek v Lidových novinách. Neuvedl totiž o citovaných “nejnovějších výzkumech“ pana Gerharda Baudyho z Konstance v Bavorsku, publikované v britské televizi (jaké? kdy?) práci zhola nic… To mne naštvalo. Copak si opravdu v novinách myslí, že nikdo nemyslí?

Copak jsem opravdu cvičené opice, které sežerou naprosto všechno? Samosebou, že mohli zapálit Řím nějací křesťanští šílenci, kteří chtěli přivodit to, co je v Bibli napsáno až dodnes. Totiž, že nebesa a země zaniknou v ohni (2. Petrova epištola 3,7)… Ale stejně tak bych chtěl vidět toho, kdo by dokázal, že to byli Neronovi pohůnci či posedlý císař sám… Všechny poznámky a vědecké práce se mohou pohybovat pouze v hypotézách. Asi si autor článku myslel, že jsme tak přepití a přejásaní, že nám to ani nedojde…

Takové články mne nepřekvapí. Překvapila a vyděsila mne složenka, kterou jsem dostal na svou adresu jako asi mnozí jiní. Obnos měl být poukázán na Tříkrálovou sbírku, kterou pořádá Česká katolická charita. Sympatická akce, kterou jsem loni podepřel rád. Ale letos nedám ani starou marku ani korunu a ani halíř.

Chtělo se mi zvracet, když jsem mezi mediálními partnery této akce našel TV Nova. Je to tak, jako by se v evangeliu ti tři mudrci (králové) navrátili k Herodovi a nakukali mu všechno, co v Betlémě viděli. Že jsou jako jedna parta a kamarádi si mají pomáhat. Že by inovace starého příběhu? Nebo prostá neznalost?

Jak se může postavit TV Nova vedle časopisu AD, který je dalším mediálním partnerem? Co má za účel tak bizarní spojení? Takový „žací stroj na duše“ nic jiného nezpůsobí, než úpadek ideálů zároveň s větším množstvím peněz. To nebylo vyhnutí? To nešlo jinak? Nebo si opravdu organizátoři sbírky myslí, že jsme tak přežraní, že už při dávání peněz vůbec nepřemýšlíme?

Autor je kazatelem Církve bratrské odpovědným za komunikaci s médii