Italský kněz šokuje společnost svými nekonvenčními názory na boj proti prostituci. Farář Oreste Benzi soudí, že italské manželky mohou za to, že na ulicích se stále více rozmáhá prostituce.

Foto: Corbis

"Když se ze ženy stane kámen, donutí muže, aby hledal jiná těla," prohlásil Benzi, jenž řídí církevní organizaci pro boj proti prostituci, v rozhovoru pro katolický časopis L Eco di San Gabriele.

"Čím je sex v manželství méně častý a především méně uspokojivý, tím více kvete prostituce," tvrdí Benzi. Nezájem žen o sex a četné milostné románky mužů ohrožují manželské soužití a podporují prostituci, soudí kněz, jenž údajně za deset let zachránil už 3500 dívek z ulice.

Benzi vyzval 24.000 italských farností, aby se ujímaly mladých prostitutek ze zahraničí a osvobodily je z "dusivého tlaku" organizované kriminality. Benzi vysvětloval, že nezletilá albánská prostitutka musí za noc vydělat nejméně 500 eur (asi 16.000 Kč), jinak jí hrozí bití a strašlivé mučení.

Kněz před měsícem navštívil italského premiéra Silvia Berlusconiho, aby mu předložil své návrhy na boj proti prostituci. Benzi s sebou na setkání s premiérem přivedl dvě dívky z ulice, nezletilou Albánku a Bulharku. Berlusconi daroval každé z nich 5000 eur (zhruba 159.000 Kč).