Hlavně nepřežívat!!! Vychutnat si tu atmosféru, kdy kolem vás běhá spoustu lidiček. A navíc mají stejnou pomyslnou nálepku "katolík". To je přece důvod k radosti. Tolik souvěrců pohromadě.

Jedním z rozhodujících okamžiků je vlastní příjezd na místo konání a následné onálepkování. Věřte mi, už vaše antré o mnohém ukazuje. Chápu, cesta bývá občas úmorná, zvláště pokud jste z nějaké zapadlejší vísky a budíček jste měli hodně brzy před prvním kohoutím zakokrháním. Ale všechno jste jistě zvládli a jste zde. Dobře se rozhlídněte, určitě objevíte několik samostatně postávajících jedinců s batůžkem. Nebojte se je oslovit, stačí hloupá věta. Třeba, "jaký to tady bude, nevíš?" A hned máte vedle sebe milou tvář.

Foto: Corbis

Mše svatá. Radím důstojnost vhodnou k dlouhé tradici naší církve. Přesto ne, aby z vás byly černé mraky! Mše je prostě obřad, něco posvátného, ale zároveň setkání s Bohem a jeho slovem. To by mělo být povznášející. Avšak mše má jednu nespornou výhodu a tou je pozdravení pokoje. Najednou zjistíte, že podáváte ruku a usmíváte se na naprosto „cizí“ lidi.

Nějaké hry a program ukazující, že jsme sice děti Boží, ale především ty děti. To si přece musíte vychutnat. Kde jinde máte možnost chovat se jako naprostý blázen a všichni okolo to budou brát jako samozřejmost? Hm? Jen do toho, byla by škoda zůstat stranou a dumat nad dogmaty, tohle je přece sranda :-)

Oběd!!! Jídlo!!! Dar Boží!!! Uznejte sami, že hladový křesťan je k ledasčemu nepoužitelný. Jen se nebojte a přihlaste se o svůj díl krmě. Vím, ono vám na talíři plave ledacos a občas to ani moc vábně nevoní, přesto by bylo dobré kuchařinkám poděkovat.

Avšak můžete patřit mezi gurmány a pak vám nezbyde nic jiného, než přesvědčit maminku, babičku, tetičku či domácí farní hospodyni, aby vám na cestu připravila nějakou ňamku. Ta se ostatně hodí vždy, i když je z vaše pohledu nepoživatelná, pokaždé se najde někdo, komu by to mohlo chutnat. Tak se v duchu bratrské lásky podělte.

Skupinky, přednášky, to je tuze výborná aktivita. Na setkání mládeže často přednášejí opravdoví odborníci a to už stojí za to. Dobře si promyslete, co z menu vás zaujalo. Nudit se na modlitební skupince, jen proto, že tam jde polovina vaší farnosti nemá moc cenu. Právě skupinky jsou dobrým místem pro navázání nových kontaktů a kdo ví třeba i... :-)

Osobní volno. Někdo si zajde do hospůdky, i to má svá kouzla. Jiný si hledá možnost k duchovnímu pohovoru. Další usne. Taky řešení. Tohle je oprvdu na každém jedinci, mé rady jsou zbytečné.

Večer, tajemný čas. Jedni stále setrvávají v hospůdce a už se pomaloučku dostávají k „duchovnějším“ tematům. Jiný pokračují v hledaní pravdy víry. Proč ne? To, že je někdo odlišný, nezanamená, že je špatný. Z mnohých rozdílů se můžeme poučit. Stačí jen otevřít své srdce a mysl.

Přeji hodně štěstí, nezapomenutelných zážitků a hlavně kouzelných úsměvů!

P.S.: Budu se nacházet v Hradci Králové, tak pokud by měl někdo zájem mě odchytiti a podrobiti svému zkoumání, nechť se ozve :-)