Černým písmem se zapsal minulý víkend do historie cechu novinářského. Kde zpravodajové měli být, nebyli, a kde prakticky vůbec být nemuseli, vyskytli se v celém roji.
Zatímco totiž sociální demokraté sdělili národu z hory Říp pouze stokrát slyšené věty o tom, že sníží nezaměstnanost, vyhlásí boj korupci a budou pečovat o rodiny s dětmi, katolíci sdělili národu ze svatovítské katedrály dosud neslýchané věty o tom, že je jim bolševiky ukradený a dosud nevrácený majetek v podstatě ukradený. Že mají nového biskupa, který zatraceně dobře rozumí mladým lidem. A že mají mladé lidi, kteří rozumějí svému biskupovi! O Řípu se v pondělí referovalo dlouze ve všech novinách. O katedrále téměř nikde.

Přitom: Na Říp na předvolební řečnění šéfa ČSSD Vladimíra Špidly přišlo nějakých tisíc lidí, do katedrály na svěcení biskupa Karla Herbsta nejméně třikrát tolik. Účast prvních byla zhusta stranickým úkolem, účast druhých se od stranického úkolu lišila jako kříž od růže.
A navíc: nezáživné sociálně-demokratické cedulky s názvy krajů na tyči ani zdaleka neměly na ambiciózní transparenty, které se objevily po svěcení v davu mladých lidí před Arcibiskupským palácem na Hradčanském náměstí. „Dnes biskupem. Zítra papežem!“ zněl jeden z nich. Snad poprvé od dob kardinála Tomáška dav před branou paláce spontánně provolával biskupovo jméno. O něčem podobném si Špidla mohl nechat jenom zdát. Stranický místopředseda Zdeněk Škromach sice zkoušel napodobit atmosféru z Hradčanského náměstí skandováním „Špidla! Špidla!“, ale všichni přítomní ho nechali ve štychu. Škromach pak podle svědectví jednoho z mnoha žurnalistů nadal svým mlčenlivým soudruhům do sucharů.

„S hlúpými sa neraď, psy proti srsti nehlaď, radil hlasitě biskupovi jeden z jeho kamarádů, v katolické církvi z let neoficiální práce s mládeží známý jako Dědek,“ přiblížil dění na Hradčanském náměstí zpravodaj České tiskové kanceláře, čestná výjimka mezi selhavšími novináři. „Dědek přitom předal novopečenému hodnostáři jako dárek láhev - zřejmě slivovice - se slovy, že jde o ´hlt Boží´. Již předtím tento muž v katedrále při promluvách hostů na Herbsta apeloval - v narážce na spory o navracení církevního majetku - aby se nestaral o lesy, pole a vinné sklepy, ale raději o lidi, kteří hledají naději. Sklidil potlesk zaplněného kostela,“ doplnil pohotový zpravodaj. Potlesk novinářské obce by zase měla sklidit ČTK. Jen díky ní dnes možný vítěz voleb Vladimír Špidla ví, jakou dynamiku církev nabírá. A Zdeněk Škromach by měl jít do učení k energickému Dědkovi. Vyhnul by se dalším zbytečným inzultacím svých soustraníků. I nějaký ten ´hlt Boží´ by na něj možná zbyl.

Bob Fliedr
redakce publicistiky ČT