Římskokatolickou církví nyní otřásá řada skandálů souvisejících se sexuálním chováním duchovních. Problém se vyskytuje také v českých církevních kruzích. Loni na podzim byl ve Zlíně na dva roky podmíněně odsouzen kněz František Merta za pohlavní obtěžování ministrantů a mladých chlapců. S podobnými problémy se potýká kromě dalších zemí i katolická církev v USA. V úterý začíná dvoudenní schůzka papeže Jana Pavla II. s americkými kardinály, které povolal do Vatikánu, aby s nimi projednal skandály kolem sexuálního zneužívání.

Vatikán vydal počátkem ledna nové směrnice o nakládání s kněžími, kteří se pedofilie dopustí. Tito duchovní by měli podle nových pravidel stanout před tajným církevním tribunálem a pokud bude prokázána jejich vina, mohli by být zbaveni kněžské funkce a vyloučeni z církve. Směrnice se však nezmiňuje o tom, zda by měly být informovány příslušné civilní úřady, pokud bude dotyčný kněz vinen. Již loni Vatikán zavedl nová pravidla pro případ pedofilie ze strany kněžích, když vyzval k okamžité reakci při alespoň pravděpodobné informaci o spáchání takového zločinu.

Samotný Papež Jan Pavel II. ve svém prvním vyjádření k této problematice letos v březnu uvedl, že je hluboce raněn chováním svých kněží zapletených do "nejhanebnější formy zla". Ve svém výročním dopise kněžím napsal, že katolická církev dává najevo obavy o oběti těchto skandálů a že chce "odpovědět pravdivě a spravedlivě na každou z těchto bolestných situací".

V souvislosti s aférami byla zahájena diskuse o vhodnosti celibátu. Podle odborníků však nelze tvrdit, že zrušení tohoto pravidla sníží počet sexuálních přestupků kněžstva. Podle francouzského deníku Le Monde statistiky ukazují, že například polovina z ročních 5000 žalob kvůli incestu a jiným sexuálním zločinům ve Francii připadá na rodinný kruh. Také v USA se odpůrci zrušení celibátu brání tím, že pedofilové jsou pochopitelně i mezi ženatými muži a správná cesta k nápravě v církvi spočívá v dokonalejším výběru kněží.

Asi nejhorší vlnu případů v řadách katolických kněží nyní prožívají USA, kde byly suspendovány již desítky kněží a někteří z nich stanuli před soudem. Letos v únoru byl v Bostonu k deseti letům vězení odsouzen bývalý kněz John Geoghan za zneužívání před deseti lety. Brzy s ním začne nový proces. Zjistilo se, že arcibiskupství o jeho sklonech vědělo, oběti, které se ozvaly, potichu peněžně odškodňovalo a Geoghana stěhovalo z jedné farnosti do druhé, stejně jako mezi léčebnými zařízeními.

Při té příležitosti vyšlo rovněž najevo, že v posledních deseti letech se v USA podobně ututlalo na sedmdesát obdobných případů. Tento měsíc spáchal sebevraždu otec Don Rooney, obviněný ze sexuálního násilí, jehož se údajně dopustil před více než dvaceti lety na nezletilé dívce.

Problém zasáhl i další země. Například ve Francii bylo za tyto delikty od roku 1995 souzeno nebo odsouzeno třicet kněží, v Británii se v letech 1995 až 1999 mezi kněžími vyskytlo 21 případů pedofilie.

V Evropě propukla největší aféra tohoto druhu v roce 1995 v Rakousku. Vídeňský arcibiskup kardinál Hans Hermann Groer byl obviněn z pedofilie, z udržování homosexuálních vztahů s dospělými a z vydírání s tím spojeného. Groer na svůj úřad rezignoval a odešel do důchodu. Rakouskou katolickou církev tehdy skandál zasáhl citelně, neboť její řady opustilo 44.304 věřících.

Skandály podobného druhu se nevyhnuly ani rodné vlasti papeže Jana Pavla II. Minulý měsíc rezignoval na svou funkci poznaňský arcibiskup Juliusz Paetz, kterého polská média obvinila ze sexuálního obtěžování mladých kněží a studentů katolického semináře. Arcibiskup obvinění stále odmítá.