Don Mario De Maio, 62 let, je jedním ze dvou kněží - psychoanalytiků v Itálii. Ve své asociaci Hodina 11 se zabývá pomocí mladým lidem, ale také poradenstvím a léčbou pedofilních kněží. Reportér deníku Corriere della Sera mu položil několik otázek na aktuální téma, které zneklidňuje veřejnost nejen v Americe, ale i v Evropě.

Jak je léčíte?
Pomoc se odvíjí ve třech rovinách. Je to intervence farmakologická, kterou využívá psychiatrie. Pak je tu podpora psychologická, která pracuje s Freudovými modely, ale také další terapie, která se snaží osvobodit je od jejich osamocenosti zapojením do kontextu spolupráce a přátelství.

Jaké jsou hlavní příčiny pedofilie mezi kněžími?
Někteří podvědomě věří, že celibát jim pomůže vyřešit problémy se sexualitou, a tak se zaměří na církevní kariéru. Myslí si, že  cestou kněžství uniknou svému trápení. Je to omyl, za který se platí.

Myslíte si, že pedofilie v církvi je na vzestupu?
Ne. Jsem optimista, protože v posledních letech se zlepšila formace a výběr kněží. Také rektoři seminářů jsou vybíráni z řad kvalifikovaných psychologů, jako např. P. Imoda, rektor Gregoriánské Univerzity, centra formace při teologických studiích.

Nemyslíte si, že zrušení celibátu by mohlo přispět k vyřešení problému?
Přispět možná, ale ne úplně vyřešit. Nelze zaměňovat problémy celibátu s těmi pedofilními. Ale možná přichází chvíle pro to, vzít v úvahu nové možnosti. Já sám jsem příznivec zachování celibátu, ale jako svobodné volby, jako výzvy, která přijde. Jestli je ale daní vyměřenou pro všechny, i pro ty mladé, jejichž povolání dosud nedozrálo, riskujeme, že tím klademe - alespoň pro některé - příliš těžké podmínky přijetí kněžství.

---
Setkání  s papežem, kterého se účastí 13 amerických kardinálů a další vysocí církevní představitelé, věnují mimořádnou pozornost nejen americká, ale i italská média. Právě tlak veřejného mínění ve Spojených státech přiměl podle pozorovatelů církevní kruhy již dosti neúnosnou situaci řešit.  To, co se zpočátku označovalo jako běžná pracovní schůzka, která měla být řízena kardinály zodpovídajícími za klérus, dostalo náhle charakter „vrcholného setkání“, řízeného státním sekretářem Sodanem a bedlivě sledovaného papežem, který v jeho rámci také přenesl projev a tvrdě odsoudil sexuální delikty kněží.  Z více než stovky případů pedofilního chování je nejvíce v popředí skandál bývalého kněze bostonské diecéze Johna Geoghana, který má na svém kontě asi 130 třináctiletých obětí a osmdesáti z nich už musela diecése zaplatit odškodné několik milionů dolarů. Terčem kritiky je přitom bostonský kardinál a arcibiskup Bernard Law, který stížnosti na chování kněze řešil tak, že jej překládal z místa na místo. Sám se od února za své k situaci  nepřiměřené jednání neustále omlouvá z kazatelny a dokonce prohlásil, že současná situace je „11. září pro církev“.  Podle průzkumu veřejného mínění žádá 73% Američanů jeho rezignaci. Média vytýkají Vatikánu, že krizi vztahuje partikolárně jen k USA, zatímco podobné problémy jsou v mnoha zemích - od Polska po Nigérii. Trpký úvodník v USA Today varuje, že biskupové a Vatikán nejsou věrohodní. Další připomínají, že se to týká všech církví, nejen katolické.

Italští biskupové radí svým kněžím: "Buďte opatrní!". Za posledních pět let bylo obviněno z podobných deliktů 19 kněží. Některá se ovšem ukázala jako nepodložená. Otázky rezignace biskupů, kteří kryli kněze podezřelé z trestných činů, však zatím nejsou na pořadu jednání amerických kardinálů. O otázce celibátu se podle chicagského kardinála George mluvilo v tom smyslu, že by se měl ještě zpřísnit. Hlavní průlom však je v tom, že se o těchto problémech konečně začalo mluvit otevřeně a že se přestaly zakrývat.