Devětačtyřicetiletému faráři z Jestřebí hrozí vězení za to, že podle vyšetřovatele vykrádal na Českolipsku kostely. Vzácné předměty, které zmizely, mají hodnotu devíti milionů korun. "Kromě něj vyšetřovatel obvinil z krádeže ještě další dva muže," doplnila ústecká policejní mluvčí Ludmila Hrubešová. "Všichni tři už jsou ve vazbě."

Informovala o tom Mladá fronta DNES.

Na stopu faráře a jeho kompliců přitom přivedli podle MFD někteří hodnostáři litoměřického biskupství. Všimli si totiž, že farář udržuje podivné a podezřelé kontakty. A to v době, kdy se z kostelů v Bořejově, Kravařích a Stvolínkách postupně ztrácely vzácné obrazy, svícny, dřevěné a pískovcové plastiky, části oltářů či zvonů. Zloději plenili kostely od konce roku 1999 do prosince roku 2001.

"Biskupství nechtělo krýt trestnou činnost faráře, a proto na něj podalo trestní oznámení," potvrdila pro MFD Hrubešová. Obviněným hrozí až dvanáct let vězení.

Kriminalisté při domovních prohlídkách našli v několika bytech dvě stě ukradených předmětů, jejichž hodnota činí tři miliony korun. Nelze však vyloučit, že další odcizené církevní památky skončily v rukou překupníků v zahraničí.

"Považujeme za úspěch, že se nám podařilo najít alespoň oněch dvě stě památek, jejich historická hodnota je nevyčíslitelná," poznamenala Hrubešová. "Za nejcennější odborníci považují například kruhový obraz Boha Otce z kostela ve Stvolínkách."

Kriminalistům nyní pomáhají experti ze Státního památkového ústavu, kteří mají dokonalý přehled o tom, z jakých kostelů jednotlivé ukradené věci pocházejí.