Přesně za měsíc se otevřou volební místnosti a voliči půjdou dát hlasy svým favoritům, o nichž si myslí, že budou nejlépe hájit jejich zájmy a začnou plnit své programy, kterými se v rámci předvolební kampaně ohánějí a slibují v nich takřka ono pověstné „modré z nebe“. Aktuálními tématy jsou daně, přímá volba prezidenta, vstup do EU atd. Volič-křesťan stojí ještě před další otázkou: „Bude se strana, jíž dám svůj hlas chovat nejen tak, aby ji příště zase vůbec někdo zvolil, ale i tak, že bude reprezentovat křesťanské hodnoty a priority? Existuje strana, která vnímá svoji politickou angažovanost jako službu bližním anebo je lhostejno komu hlas dáme, neboť se jedná o hru, při níž jde jenom o peníze a mocenské zájmy?“

V českém politickém spektru, se ke křesťanským postojům hlásí KDU-ČSL, která do voleb vstupuje v rámci Koalice. Magazín ChristNet přináší část záznamu chatu s místopředsedou této strany, poslancem Tomášem Kvapilem. Následující otázky mu položil člověk, který sám sebe nazval: „Věřící “ a ptá se po tom: Jak vypadá křesťanství křesťanské strany:


Věřící : Podle mne by věřící politik měl svou vírou svědčit nejen při hlasování, ale i při své prezentaci - a prezentaci své strany - v mediích. Přijde mi, že tohle KDU-ČSL ale vůbec nedělá?

Ing. Tomáš Kvapil: Není pravda, že nic nedělá, politici KDU-ČSL se zúčastňují například poutí i různých náboženských akcí a jsou v častém kontaktu s představiteli církví.

Věřící : Kde jinde, než u křesťanské politické strany, by měl věřící člověk cítit jakési zastáni, byť se jedná jen o pětiprocentní menšinu?

Ing. Tomáš Kvapil : Program a postoje křesťanských demokratů i jejich hlasování k církevní problematice jasně ukazují, že stojíme na straně věřících.

Odpovědi necháváme bez dalšího komentáře. Máte-li zájem, můžete si přečíst záznam celého chatu
Převzato s laskavým svolením Tiscali