Zástupci českého státu a Vatikánu se dohodli na textu smlouvy o postavení katolické církve v České republice. Smíšená komise tak včera po dvoudenním uzavřeném jednání na zámku Štiřín nedaleko Prahy ukončila dnes činnost. Mluvčí České biskupské konference Daniel Herman ČTK řekl, že se obě strany na textu shodují a že se očekává brzké schválení dokumentu.

"Smlouva mezi Českou republikou a Svatým stolcem má řešit vztah státu a římskokatolické a řeckokatolické církve. Za Českou republiku byli v komisi představitelé ministerstev zahraničí, kultury, školství, zdravotnictví, sociálních věcí a vnitra," uvedl Herman.

Katolickou stranu podle něj zastupovali spolu s experty apoštolský nuncius Erwin Josef Ender, kardinál Miloslav Vlk a biskup Dominik Duka. Text smlouvy se připravoval více než dva roky celkem při čtrnácti zasedáních komise.

"To, co se dnes událo, je poměrně malý krok... na celé cestě. Zatím byl sjednocen pohled expertů na jednotlivé otázky, tak jak byly před dvěma lety vymezeny jako obsah smlouvy," doplnil včera v rozhovoru s ČTK náměstek ministra zahraničí Pavel Vošalík, který vedl českou expertní delegaci.

Na textu se dohodly expertní delegace obou stran. Zhruba do deseti dní se k němu znovu vyjádří Vatikán a jednotlivá ministerstva. Pak by smlouvu měla schválit česká vláda. Za Vatikán bude dohodu schvalovat státní sekretariát, tedy vláda.

Samotné znění návrhu nechtěl Vošalík zatím blíže komentovat. Podle něj je smlouva koncipována podobně jako jiné dohody, které má Vatikán s ostatními zeměmi. Dodal, že smlouva neřeší věc majetku katolické církve. O této otázce se nicméně zmiňuje, připustil Vošalík. Podle Hermana se má smlouva týkat širokého působení katolické církve ve společnosti. Vatikán původně požadoval, aby smlouva obsahovala majetkové vyrovnání a financování církve.

Česká republika je jednou z posledních postkomunistických zemí, které smlouvu s Vatikánem nemají. Podle českého velvyslance ve Vatikánu Martina Stropnického uzavření smlouvy komplikovalo například to, že se změnili vyjednávači, kteří se s ní museli znovu důkladně seznámit. K řešení nepřispělo ani projednávání kontroverzního církevního zákona v parlamentu.

O přípravě dohody hovořil při své nedávné návštěvě Vatikánu prezident Václav Havel. Tehdy vyjádřil přesvědčení, že by česko- vatikánská smlouva mohla být připravena do voleb.

Vzhledem k tomu, že v postkomunistických zemích, naposled například na Slovensku, následují po uzavření této smlouvy také dohody státu s ostatními křesťanskými církvemi, lze čekat totéž i v České republice. Partnerem pro stát by pak byla zřejmě Ekumenická rada církví.

Časový sled událostí mapující vývoj vztahů ČR a Vatikánu přinášíme v dalším dnešním článku