Před statisíci věřících papež Jan Pavel II. v neděli celebroval v Římě mši, během níž svatořečil proslulého kapucínského kněze otce Pia. Na dosud největší ceremonii svatořečení, která se kdy v Římě konala, se do Věčného města sjelo kolem půl miliónu poutníků, oznámila agentura DPA.

Na ceremonii se věřící ze všech částí Itálie začali sjíždět do Říma autobusy a vlaky už v noci. Bylo vydáno 250.000 místenek, úřady ale odhadují počet poutníků na dvojnásobek. Ti se už dlouhé hodiny předem začali shromažďovat kolem oltáře na Svatopetrském náměstí.

Těžce nemocný papež přijel k dvouhodinovému obřadu v papamobilu a formuli svatořečení pronesl chvějícím se hlasem. Poté zaplavil náměstí dlouhotrvající potlesk.

Otec Pio (1887-1968) je v Itálii už desetiletí uctíván jako národní hrdina a je mu přisuzována řada zázraků. Sám papež Jan Pavel II. chová podle svého okolí obdiv ke kapucínovi, na jehož rukou byly nevysvětlitelné otevřené rány připomínající zranění Ježíše Krista na kříži.

Životopisci Jana Pavla II. uvádějí, že mu otec Pio předpověděl nejen zvolení papežem, ale také atentát, jehož obětí se papež v roce 1981 stal. V Itálii je otec Pio velmi oblíbenou postavou.

V obchodech s náboženskými předměty se prodávají tisíce jeho obrázků, kterým se často přikládá zázračná moc.

Francesco Forgione, jak znělo občanské jméno otce Pia, se narodil v roce 1887 v malé vísce 50 kilometrů východě od Neapole v rodině velmi chudých rodičů. Až do 16 let, kdy jej přijali do semináře, neuměl číst ani psát. Ve 23 letech se stal knězem. V 31 letech se na jeho rukou začala objevovat stigmata, jimiž trpěl fyzicky i duševně.

Celý život jej zkoumali vědci, vyšetřovaly církevní autority a byl vystaven až nechutné zvídavosti sdělovacích prostředků. Forgione byl neobyčejně obdivován statisíci věřících, ale také byl terčem ostrých polemik ohledně peněz, které obdržel od věřících a věnoval na stavbu velké nemocnice v San Giovanni Rotondo.