Američtí katoličtí biskupové v pátek rozhodli, že kněží, kteří se dopustili sexuálního zneužívání dětí a mladistvých, nebudou moci vykonávat svůj úřad, avšak nebudou zbaveni kněžství.

Biskupská konference reagovala přijetím této politiky vůči pedofilním kněžím na řadu nedávných skandálů. Po dvoudenním zasedání, které se konalo uprostřed očekávání, jak se katolická církev vyrovná s pedofilními kněžími, hlasovalo pro přijaté řešení 239 biskupů a 13 bylo proti.

Konference vyslechla svědectví obětí a její členové se přihlásili k odpovědnosti. Vše přitom nasvědčovalo, že se biskupové přikloní k řešení, na jehož základě by byl zbaven kněžství každý nositel úřadu, který se dopustil pedofilie. Tuto politiku nulové tolerance doporučovali mnozí z kritiků církve. V závěrečném dokumentu je ale obsaženo o něco měkčí stanovisko, které pedofilní kněze kněžství nezbavuje, ale nedovoluje jim úřad vykonávat veřejně.

V praxi to znamená, že tito kněží například nebudu moci veřejně sloužit mši, soukromě ale ano.

Od ledna bylo v USA kvůli sexuálnímu zneužívání odvoláno nebo rezignovalo 250 obviněných kněží. Odstoupili také čtyři biskupové. Skandál však nevyvolaly jen četné případy kněžské pedofilie, ale i způsob, jakým církev reagovala a v mnoha případech provinilé kněze kryla.

Zásady, které přijali američtí biskupové, musí ještě schválit Vatikán. Účastníci jednání konference nicméně dávali najevo naději, že jejich nová politika "v naší době bezprecedentní krizi" vyřeší.

Skandál však nevyvolaly jen četné případy kněžské pedofilie, ale i způsob, jakým církev na tyto případy reagovala a jak v mnoha případech provinilce kryla.

Negativní reakce si toto rozhodnutí ale vysloužila u obětí zneužíváni. Mnozí z nich jsou rozhodnutím biskupů zaskočeni a velmi klamáni. Někteří to pak dokonce považují za velikou chybu ke škodě Katolické církve.